- hirdetés -

Az időjárás a parlagfű fejlődését is akadályozta, kevesebb a fertőzött terület az orosházi járásban.

Augusztus utolsó hetéig az orosházi járásban összesen három parlagfüves foltot mért be a területileg illetékes földhivatal. A foltok összterülete nem éri el a hétezer négyzetmétert. – A tavalyi év azonos időszakában hét ügyben, majdnem nyolc hektáron indult eljárás. Az eltérést lényegében a csapadék mennyisége, ill. hiánya indokolja. Idén megállapítható, hogy a parlagfüves foltok jellemzően a kisebb parcellákon fordulnak elő. Több hektáros, nagy kiterjedésű parlagfüves foltok továbbra sem jellemzők, a felderített területek átlagos mérete egy-két ezer négyzetméter – tudtuk meg Zátonyi Richárdtól, a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjétől.

Zátonyi Richárd kiemelte, a jó minőség termőfölddel rendelkező településeken a fertőzöttség lényegesen kisebb, szinte minimális, ott jegyzőkönyvet nagyon ritkán kell felvenni.

A parlagfű-mentesítés elmulasztása bírságot von maga után (Fotó: Rosta Tibor)
A parlagfű-mentesítés elmulasztása bírságot von maga után (Fotó: Rosta Tibor)

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az aszály a parlagfű fejlődését is akadályozta. A szemlék megállapításai szerint a tarlókkal is kevesebb a probléma. A tapasztalat szerint évről-évre a gazdálkodók is nagyobb figyelmet fordítanak a védekezésre.

Összességében az eddig eltelt időszakra vonatkozóan megállapítható, hogy az előző évhez képest kevesebb a parlagfűvel fertőzött terület. Ezzel együtt az ellenőrzéseket a földhivatalok október végéig folytatják.

Térségünkben elérte a parlagfű koncentrációja a 200-499 pollenszemet légköbméterenként, így sötétbordó riasztás van érvényben csütörtöktől, de a következő napokban fokozatos enyhülés várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.