- hirdetés -

Egy bronz és egy nyolcadik hely a mérleg az ASE Orosházánál. A 2012/2013 évi csapatbajnokságot értékelte az asztaliteniszesek vezetőedzője.

Az Asztalitenisz SE Orosháza csapatai a 2011/2012 évi bajnoki szezont folyamatosan nehéz anyagi körülmények között teljesítették, hiszen már menet közben felvetődött az EXTRA Ligás együttes visszaléptetése is a bajnokságból.
– A bajnokság befejezése után sajnos ténnyé vált, hogy az önkormányzati támogatás csökkenését nem tudtuk más forrásokból realizálni és a hiányzó évi két millió forint nem tette lehetővé az EXTRA Ligás csapatunk jövőbeni szerepeltetését. Játékosaink közül Tápai Éva a Bjelovárhoz, Ciurcui Melinda Spanyolországba, Végh Zsuzsanna Nagykanizsára igazolt, az NB I-ben szerepelt játékosainkat viszont még nem találtuk érettek a magasabb osztályra és szakmai hiba lett volna kitenni őket a súlyos vereségeknek – vezette fel a szezon értékelését Bogdánffy Csaba vezetőedző.

NB I „A”: bronzot ért az utolsó győzelem

Mindezekre tekintettel a 2012/2013 bajnoki szezonra egy csapatot az NB.I.”A” egy csapatot pedig az NB.I.”B” osztályba nevezett a klub. Az NB.I.”A”-s csapat a várakozásnak megfelelően egész évben a dobogós helyezésért játszott, végül harmadik lett, amit az utolsó fordulóban sikerült biztosítaniuk a Békési TE elleni idegenbeli győzelemmel.

– A helyezés értékét növeli, hogy a saját nevelésű sportolóink mellé a még ifi korú Czvalinga Dóra került együttesünkhöz a szezon kezdetén. Mivel Andrási Kinga érettségi előtt állt, a rendszeres edzésmunkát csak az őszi szezon első felében vállalta, ezért decemberben került hozzánk a csapat nélküli Csáki Rita, aki korábban korosztályos válogatottként szép sikereket ért el – mondta az edző.

Balogh Klaudia (b) jól teljesített, de abbahagyja a játékot (Fotó: Melega Krisztián)
Balogh Klaudia (b) jól teljesített, de abbahagyja a játékot (Fotó: Melega Krisztián)

A játékosok kiemelkedő teljesítményt produkáltak az őszi Kecskemét valamint a Postás SE elleni győzelemkor. Főleg ez utóbbi volt váratlan, hiszen a végül bajnoki címet megszerző fővárosiaktól csak a mi együttesünk tudott pontot elvenni. A tavaszi fordulókban a Statisztika elleni pontszerzés szintén elismerést érdemel.

A játékosok egyéni értékelése:

Csáki Rita: 20 mérkőzés – 14 győzelem – 70 %
Szabó Mariann 44 – 24 – 54.5
Balogh Klaudia 44 – 23 – 52.2
Czvalinga Dóra 36 – 15 – 41.6
Fehér Zsófia 28 – 11 – 39.2
Andrási Kinga 4 – 1 – 25

– A már említett okok miatt Andrási Kinga csak egy bajnokin szerepelt az első csapatban, Fehér Zsófi a szabály adta lehetőség miatt több mérkőzésen a második csapatunkat segítette. Ugyanakkor Szabó Mariann egyetemi tanulmányai mellett kevés edzéssel vállalta a játékot. Párosaink teljesítménye 55 % ami elfogadható annak függvényében, hogy kényszerűségből nyolc variációban játszottak. A játékosok hozzáállása példamutató volt főleg annak tükrében, hogy ebben az osztályban egyedülállóként minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül, teljesen amatőr alapon, sportszeretetből képviselték az egyesület érdekeit – zárta az első csapat értékelését Bogdánffy Csaba.

NB I „B”: a fiatalok bizonyítottak

Az NB.I.”B” osztályban második csapatunk a nyolcadik helyen végzett, összesen kilenc játékos kapott lehetőséget, akik közül egy volt az ifi korú, három serdülő, három pedig újonc.
– A csapatból elsősorban Andrási Kinga és Fórizs Dorottya emelhető ki, hiszen jól tudták, a siker főleg rajtuk múlik, ezért nekik szinte hibátlan teljesítményt kellet nyújtaniuk a pontszerzés érdekében. A visszajátszás lehetőségét kihasználva Fehér Zsófia négy mérkőzésen szerepelt a csapatban, játékával jól segítette az eredményességet.

A közvetlen utánpótlás tagjai előtt a tapasztalat és rutinszerzés lehetett a legfőbb cél, aminek megfeleltek, néhány szép győzelemmel bizonyították tehetségüket. A párosok 12 variációban szerepelve 40 % feletti teljesítményt értek el, ami az adott körülmények között elfogadható, de ki kell emelni az Andrási – Fórizs duó teljesítményét, ami 71.4 %.

A játékosok egyéni értékelése:

Andrási Kinga 56 mérkőzés 45 győzelem 80.3 %
Fórizs Dorottya 76 – 48 – 63.2
Fehér Zsófia 16 – 14 – 87.5
Benkő Anett 69 – 14 – 20.3
Séllei Anett 73 – 9 – 12.3

Mellettük még bemutatkozott Szász Rita, Nyári Viktória, Mátyási Henriett.

Meghatározó játékosok hagyják abba a sportot

– A bajnoki évet nehéz anyagi körülmények között, de tisztességesen végigjátszottuk, még ma is nagyon sajnálatos az Extra Liga lehetőségének feladása és ezzel egyidejűleg a három meghatározó játékosunk eligazolása. Mára bebizonyosodott, hogy az előző évi csapatunkat és eredményünket könnyebb és olcsóbb lett volna megtartani, mint most újraépíteni! – fogalmaz Bogdánffy Csaba. Hozzátette, az elért eredményekhez minden segítséget megkaptak az ASE elnökségétől, mellettük ki kell emelni Baranyi József és Séllei Zoltán edzői tevékenységét.

Az új bajnoki kiírás szerint átszervezik a csapatbajnokságot, melyben a bajnoki helyezés alapján a 14 csapatos Extra Ligában szerepelhet a klub.
– Játékoskeretünkben jelentős változás várható, hiszen két tehetséges játékosunk Balogh Klaudia és Czvalinga Dóra abba kívánja hagyni a versenyszerű sportolást, Andrási Kinga megkezdi egyetemi tanulmányait, és még nem dőlt el Csáki Rita sorsa sem. A tisztes eredmény érdekében a stabil Szabó Mariann és Fehér Zsófia mellé igazolnunk kell egy játékost, ami a jelenlegi körülmények mellett nehéz feladat. Mindez azt jelentheti, hogy az NB. osztályú bajnokságba nagy valószínűséggel nem nevezünk csapatot, helyette az egyéni versenyeztetést helyezzük előtérbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.