- hirdetés -

1913. június 15-én alakult meg az Orosházi Munkás Testedző Kör. Erre emlékezett a város szombaton.

Megtelt a művelődési központ koncertterme szombat délelőtt 10 órára. Itt tartották az első programot, az ünnepi díszgyűlést, melyen dr. Dancsó József polgármester köszöntötte a megjelenteket. A meghívott vendégeket, az OMTK elnökeit, szakosztályvezetőit, edzőket, sportolókat, és mindazokat, akik úgy érezték, fontos emlékezni. Emlékezni az elmúlt 100 évre, mely az eredmények, sportsikerek mellett sok-sok barátságot, egy nagy OMTK-családot hozott össze.

Városunk polgármestere köszöntő szavaiban kiemelte, hogy nagyon sok orosházi kapcsolódik a jubileumot ünneplő testedző körhöz, melynek nagyszerű múltja van, amihez ragaszkodni kell, ápolni, és átadni a következő generációknak.

A díszgyűlésen az elmúlt 100 évre emlékeztek (Fotó: Rajki Judit)
A díszgyűlésen az elmúlt 100 évre emlékeztek (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Ünnepi beszédet Németh Béla, a szervezőbizottság elnöke mondott a díszgyűlésen. Szólt arról a majd egy éves munkáról, melyet a jubileumi alkalomra alakult, Németh Béla, Koszorús Oszkár, Szűcs Ferenc, Soós Ferenc, Patyi Gábor, Rózsa Zoltán és Pusztai Lajos alkotta bizottság végzett. Visszaemlékezett az Orosházi MTK 100 évvel ezelőtti megalakulására és a sportkör életének legfőbb történéseire. Kiemelte az OMTK elnökeit és azokat, akik olimpikonként, szövetségi kapitányként öregbítették az egyesület hírnevét.

A szakosztályok jeles képviselői is visszaemlékeztek. Meséltek életüket meghatározó sportélményeikről, arról, mit jelent számukra a most jubiláló OMTK. Az asztaliteniszről Bogdánffy Csaba, atlétikáról Cserven Istvánné, birkózásról Fekete Bálint, kézilabdáról Fodor István, labdarúgásról Raffai János, sakkról Bacsur Imre, tekéről Bodrogi Béla, természetjárásról Szabó György, úszásról Gombkötőné Tóth Ilona, vívásról Pusztai Lajos osztotta meg ünnepi gondolatait.

Könyv és kiállítás

A szombati program keretében bemutatták a centenáriumra összeállított, 100 éves az Orosházi Munkás Testedző Kör című könyvet is. A szerkesztő, Koszorús Oszkár helytörténész mesélt a kilenc hónapos munkáról és eredményéről. Úgy fogalmazott, egy összefoglaló kötet született, mely méltóképpen áttekinti az elmúlt 100 évet 156 oldalon, 220 fotóval. Kiemelte, a munka során az OMTK-ra koncentráltak, a város sporttörténetét feldolgozni jóval nagyobb feladat.

Pillanatok
Pillanatok a 100 éves OMTK életéből (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

„Reménykedünk, hogy kiadványunk minden olvasónknak örömöt okoz, lapozgassák szeretettel. Olyan szeretettel, mint ahogy mi végeztük a több hónapig tartó kutatást.” – ez áll a kötetben, Németh Béla előszavában, és ezzel zárta a könyvbemutatót Koszorús Oszkár is.

Kiállítást is összeállítottak a szervezők a Szántó Kovács János Területi Múzeum, a volt szakosztályvezetők, edzők, sportolók és adományozók révén. Németh Béla nyitotta meg a Pillanatok a 100 éves OMTK életéből című tárlatot, melyet egy hétig lehet megtekinteni a művelődési központban.

Visszavágó 100 év után

A délutáni programnak már a Mátrai-stadion adott otthont, Orosháza-Szabadka öregfiúk labdarúgó-mérkőzést rendeztek. A meccs fővédnöke Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő volt, aki jelenlétével az egész napos ünnepi programot megtisztelte. A kezdőrúgást is ő végezte el.

Egy 100 évvel ezelőtti visszavágót pótoltak szombaton. Az 1913-ban megalakult OMTK-nak ugyanis ahhoz, hogy a nemzeti bajnokságban részt vehessen, tesztmeccseket kellett játszania. Ellenfélnek Szabadkát jelölték ki, és az első mérkőzést le is játszották, a visszavágóra azonban a világháború kitörése miatt nem került sor. Most ezt a meccset pótolták, közel 100 év után.

A barátságos találkozó orosházi csapata Fotó: Kecskeméti Krisztina
Az orosházi csapat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A küzdelmes, gólokban gazdag barátságos találkozót végül 5-3-ra a szabadkai öregfiúk nyerték. Az orosháziak közül Kvasznovszky József kétszer is a kapuba talált, és szintén gólt lőtt Pisont András.

A szurkolók szerint Pisont András 16-os sarkáról lőtt gólja olyan volt, amit „még az NB I-ben sem látni, maximum a Barcelonában”. A bombagólt és a találkozó legszebb pillanatait megmutatjuk az Orosházi Városi Televízióban kedden este a 19 órai Híradót követően, Kommentár nélkül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.