- hirdetés -

Újabb Árpád-kori sírokra bukkantak a város határában. A Szentesi úti homokbányában talált, eddigi legnagyobb leletegyüttes kapcsán az orosházi Szántó Kovács János múzeum igazgatója azt a jelzőt használta, szenzációs.

Rózsa Zoltántól megtudtuk, a temetőtől nem messze 2006-ban már feltártak egy korabeli települést: épületalapokat, eszközöket, állatcsontokat találtak. Tavaly a temető 38 sírját tárták fel, erről itt olvashatsz, most pedig újabb 60-80, de akár 100 sír is vár rájuk.

Valamennyi sírban padmalyos temetkezés szerint helyezték el a testeket. Az oldalra fektetett, fejjel délnek, azaz Mekka felé tájolt testek mellett melléklet nincs, kivétel egyetlen csontváz, melynél egy karika fülbevalót találtak.

A régészek folyamatosan tárják fel a sírokat, de elkél nekik a segítség (Fotó: Rosta Tibor)
A régészek folyamatosan tárják fel a sírokat, de elkél nekik a segítség (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Rózsa Zoltán kiemelte, Árpád-kori vonatkozásban ez az első és egyetlen olyan temető, ahol idegen etnikumot találtak. – Ez egy muszlim közösség volt, II. Géza és III. Béla idején lehettek idetelepítve. A tatárjárásig élt és létezett itt ez a közösség, ők tartották kézben a térség kereskedelmét. Ezt a települést a vallás tartotta össze, az iszlám világ minden területéről jöhettek ide az emberek és nagyon jól tudjuk, hogy a magyar királyok is rendre telepítettek ide a zsoldoskatonaként is szolgáló muszlimokat.

Az 1000 éves sírok feltárására vasárnap estig van idő. A homokbányának termelnie kell, a környező építkezésekre viszik a homokot. A bányatulajdonossal együttműködve pénteken már rohamtempóban ástak, lapátoltak, és rajzoltak a leletmentők. Érkeztek Szegedről régészhallgatók, és a környező múzeum munkatársai is gőzerővel dolgoznak. A pálya nehezített: magasan van a talajvíz, a nedves földből a csontokat bajosan lehet kiásni.

Az erősítés hétvégén érkezik, önkéntesek jelentkeztek a leletmentésre, gimnazisták egy csoportja vasárnapra ígérkezett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.