- hirdetés -

Ráérsz hétvégén? Közel 30 Árpád-kori sírt találtak Orosháza határában, hétfőig kell megmenteni az értékes leletegyüttest.

„Bajban vagyunk. Veszélyben vannak az Árpád-kori Orosháza muszlim padmalyos sírjai. Sokan vagyunk, de nem elegen, van munka bőven. Vasárnap estig leleteket mentünk, hétfőn a bánya viszi a homokot. Aki tud, segítsen!”

Felbecsülhetetlen leletek megmentéséért dolgozik Rózsa Zoltán múzeumigazgató és munkatársai, ehhez kérnek segítséget. Csaknem napra pontosan egy éve 38 épen maradt 1000 éves sír megmentéséért fogtak össze, az orosházi régészek gőzerővel dolgoztak, aki pedig tudott, segített, hogy a szűkre szabott idő alatt minél több leletet megmentsenek a munkagépek pusztításától.

Most lényegében ugyanez a helyzet, a  Szentesi úti homokbányánál újabb Árpád-kori sírokra bukkantak, de a régészek csak vasárnap estig kaptak haladékot, hogy feltárják a sírokat. Ezért minden segítő kézre szükség van. Aki szeretne részt venni a felbecsülhetetlen leletek megmentésében, az június 14-16 között a Szentesi úti homokbányában jelentkezzen lapáttal és ásóval, munkásruhában. Ritkán adódik lehetősége a civileknek, hogy 1000 éves sírok feltárásában segítsenek, a cél nemes, de figyelem, a munka nem könnyű.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.