- hirdetés -

Idén 100 éve, hogy megalakult az Orosházi Munkás Testedző Kör, erre emlékezik a város június 15-én.

Az úszószakosztályról az első megbízható említést az OMTK 1921. januári jegyzőkönyvében találtuk. Eszerint az úszószakosztály három alkalommal szerepelt nyilvánosan. Mellette működött az Orosházi Testgyakorlók Köre úszószakosztálya is, mint nagy rivális.

A két háború közötti időszakban egyre inkább vonzotta a tömegeket az úszás és a vízilabda. Eredmények szempontjából az OTK messze megelőzte az OMTK-t. Az OTK-nak országosan elismert úszóeredményei és figyelemre méltó vízilabdacsapata volt. (Az országos úszószövetség alelnöke volt az orosházi Fehér J. István, főiskolai világbajnok Flór László, többszörös magyar bajnokok: Nagy Károly, Gyóji Miklós. Később Bánki Horváth Béla ért el országosan kimagasló eredményeket).

k
II. osztályú csapatbajnokság Győr, 1. forduló 1964. Elsőként továbbjutó csapat.

1945-től a MADISZ, az Orosházi Barátság és a MÁV tömörítette a helyi úszókat és vízilabdázókat. 1950-től az OMTK úszó szakosztálya OSZMTK néven alakult újjá az úszókat és a vízilabdázókat összefogva. Az 1950-es évek második felében és az 1960-as években az úszószakosztály rendkívül eredményesen szerepelt. A már Orosházi Kinizsi úszói 1964-ben vidékbajnokságot nyertek. Az úszók edzője Nagy Sándor, „Saci bácsi” volt. Később a szakosztály megszűntével az 1987-ben újjáalakult Orosházi Úszó Egyesület edzője lett.

Érdemes megemlíteni, hogy a Kinizsi úszói közül Bán Sándor dolgozott a magyar, a szerb, a dél-afrikai, az algériai és az indonéz válogatott edzőjeként.

Idén 100 éve, hogy megalakult az Orosházi Munkás Testedző Kör, erre emlékezik a város június 15-én. 10 órától lesz az ünnepi díszgyűlés, 11.20-tól mutatják be a 100 éves az Orosházi Munkás Testedző Kör című könyvet, és nyitják meg az erre az alkalomra összeállított kiállítást a művelődési házban, 15.30-tól lesz az Orosháza-Szabadka öregfiúk labdarúgó-mérkőzés a Mátrai-stadionban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.