- hirdetés -

Az Orosházi Kinizsi sportolója volt Ivanov Dragán, aki résztvette az 1968-as mexikói játékokon.

„Lesz itt zene, tánc, játékok, majd futásverseny 1 forint és 50 krajcár díjakkal.” – az Orosházi Újság 1882. szeptember 24-i száma mutatja, ekkor már volt érdeklődés az atlétika iránt.

Ivanov Dragán verseny közben
Ivanov Dragán verseny közben

1919. július 12-én alakult meg az Orosházi Testgyakorlók Köre, majd 1921. április 9-én életre hívták az OMTK atlétikai szakosztályát. Komolyabb eredményeket a ’20-as évek vége hoz. 1951 februárjában létrejött az Orosházi Kinizsi egyesített atlétikai és tornász szakosztálya Glózik Pál vezetésével, és hozták a kiváló eredményeket. Felnőtt és ifjúsági válogatottba kerültek orosháziak, majd elindult a Táncsics Gimnázium atlétáinak sikersorozata. Sorra nyerték az országos középiskolai csapatbajnokságokat.

A válogatottság mellett olimpiai részvételt is jegyeznek: az Orosházi Kinizsi sportolója volt Ivanov Dragán, aki az 1968-as mexikói játékok résztvevője volt. Szintén részt vett a mexikói, majd az 1976-os olimpián Faragó János, míg a szintén atlétaként induló Szalai György a moszkvai olimpia bronzérmese lett súlyemelésben.

1975-től a sportkör visszavette az OMTK nevet. Ekkor az országos középiskolai versenyeken már a jelentősebb sportiskoláké a vezető szerep. 1985-ben még működött az OMTK atlétikai szakosztálya, azonban több jeles versenyző a Békéscsabai Előre színeiben jobb versenyzési lehetőséget kapott.

Idén 100 éve, hogy megalakult az Orosházi Munkás Testedző Kör, erre emlékezik a város június 15-én. Délelőtt 10 órakor ünnepi díszgyűlés lesz, fél 2-kor nyitják meg az OMTK történetét bemutató kiállítást és könyvbemutatót tartanak, 15.30-tól a szabadkai öregfiúk ellen lépnek pályára az orosháziak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.