- hirdetés -

Szeptembertől az első osztályosoknak ingyen jár a tankönyv.

Minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, az új kerettanterveknek megfelelő könyvek is elkészülnek a tanévkezdésre – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményében. A tankönyvtörvény módosításával a kormány létrehozta és a 2013/2014-es tanévtől kezdődően bevezeti az állami tankönyvforgalmazás új rendszerét. A változtatás célja, hogy kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése.

A profitorientált cégektől a tankönyvterjesztést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) vette át, annak érdekében, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint a tankönyvellátásra fordított költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabbá váljon. A törvény rendelkezik arról is, hogy elsőtől a nyolcadik évfolyamig, továbbá a nemzetiségi és gyógypedagógiai nevelés-oktatásban az állam biztosítja, hogy a tanulók számára a tankönyvek ingyenesek legyenek, első körben a 2013/14-es tanévben az általános iskola első évfolyamára beiratkozott minden tanuló számára, ezt követően a kör felmenő rendszerben évről-évre bővül.

Orosházán az állami iskolában 130 kisdiák kezdi az első osztályt szeptemberben, a három egyházi fenntartásúban pedig összesen 146. Szekeres Ilona kisfia, Balázs is elsős lesz ősztől, az Eötvös katolikus iskolában. – Nagyon örülök, hogy nem kell fizetni a tankönyvekért! Egy beiskolázás egyébként is nagyon megterhelő a szülők számára, nekem pedig főleg, mint gyermekét egyedül nevelő anyának, ez hatalmas segítség. Támogatásra nem vagyok jogosult a bevételeimből adódóan, így az ingyen tankönyvvel anyagilag egy kicsit könnyebben kezdjük az iskolát – fejtette ki véleményét Ilona.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.