- hirdetés -

Néptánccal, népzenével, és hangszeres játékokkal ünnepelték Pünkösdöt, az egyház születésnapját a Székács evangélikus iskola alsó tagozatosai.

Az intézmény szívügyének érzi a magyar népi kultúra ápolását, úgy vallják, a néptánc, a néphagyomány, a népszokások a múlt emléke, amit feladatunk megőrizni, fenntartani, s a gyermekeinknek átadni, hiszen kultúránk, műveltségünk részét alkotják – számol be az iskola szombati eseményéről Tóth Linda tanítónő.

Minden kisiskolás osztály bemutatta ismereteit, amelyet az egész tanév folyamán a mindennapos testnevelés keretében, heti egy órában sajátított el. Az első és második évfolyamosok játék- és motívumfűzést adtak elő. A nagyobbaknál már a néptáncot is tanítják, tőlük dunántúli táncokat, páros táncokat, szatmári verbunkot, lassú és friss csárdást láthatott a nagyérdemű.

Többféle néptáncot is bemutattak a gyerekek (klikk a képre az iskola galériájához)
Többféle néptáncot is bemutattak a gyerekek (klikk a képre az iskola galériájához)

A műsor változatosságát a tehetséges tanulók zenei előadása is növelte, így többek között zongoradarabot, népdaléneket, hegedű- és csellójátékot, verset hallhattak a nézők. A legkisebbek népes furulyazenekara gyermekdalokkal, a „Kicsinyek kórusa” pünkösdi dalcsokorral, kánonnal és kétszólamú kórusművekkel készült.

Ezen kívül a közönség megismerkedhetett a pünkösd egyházi jelentőségével, történetével, felelevenedtek az egyház születésének első pillanatai, a pünkösdi jelképek, ételek, népszokások.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.