- hirdetés -

Ha nyár, akkor napozás. Ha napozás, akkor barnulás – vagy leégés. A napfürdőzés kockázatos lehet, íme a legfontosabb tudnivalók. (x).

Évről évre egyre többet hallani arról, mennyi kockázata van a napozásnak, és milyen veszélyesek az ultraviola sugárzás (UV) egyes fajtái, ezek ugyanis bőrrákot válthatnak ki. A napfény azonban alapvetően jótékonyan hat az emberi szervezetre, de nem mindegy, mikor és hogyan tartózkodunk a napon.

Az ultraviola sugárzás több alcsoportra sorolható, ezek eltérően hatnak a szervezetre. Fontos szerepet játszanak a D vitamin képzésében, ez nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében és épen tartásában.

Fogadjuk meg a tanácsokat, hogy mindig mosolyogjunk napozás után
Fogadjuk meg a tanácsokat, hogy mindig mosolyogjunk napozás után

Az UV-A sugarak felelősek a szép és hőn áhított barna színért, azonban ezekkel is vigyáznunk kell, hisz korai bőröregedést okozhat, és a szürke hályog kialakulásában is szerepet játszhat. Az UV-B már veszélyesebb, ez felelős a napégésért. Az így szerzett barnaság nem tartós, ráadásul a leégés fájdalmas bőrvörösséggel jár, súlyosabb esetben akár hólyagok is keletkeznek. Az UV-C miatt eddig nem kellett aggódnunk napozás közben, ugyanis ezeket a Föld ózonrétege elnyelte. Károsodása miatt azonban az átjutó káros sugarak veszélyeztethetik nem csak az emberi szervezet, de a természet egészségét is.

Jótékony hatások

A D-vitamin képzés és csonterősítés mellett a napsugárzás kimondottan jótékony hatású, hiszen az összes problémás bőrtípusra kedvezően hat.

A csontritkulás és csontképzés zavarai ellen vívott harcban is segíthet a napozás, hiszen ez az egyik legjobb megelőzés. UV-A nélkül a legjobb minőségű táplálék kiegészítő sem hat megfelelőképp.

Lelki feltöltődésünkben is nagy szerepet játszik, kimutatták, hogy azokban az országokban, ahol magas a napsütéses órák száma, a depresszió és az idegesség szinte ismeretlen fogalmak.

Nem minden jó, ami napfény

A bőrt érő napfény károsíthatja a hámsejteket és a mélyebb szöveteket: a ma olyan divatos barna bőr nem más, mint a fénykárosodás következménye. Nem véletlenül tanácsolják azt a szakemberek, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, ilyenkor a legintenzívebb ugyanis az UV-B sugárzás. Ebben az időszakban célszerű hűvös, árnyékos helyet keresnünk, vegyük figyelembe azt is, hogy a felhők nem jelentenek védelmet, és használjunk naptejet.

Már egyetlen komolyabb leégés végzetes folyamatokat indíthat el: akár bőrrák kialakulásához is vezethet. Ha időben észlelik, gyógyítható, ezért bármilyen elváltozást észlelünk szeplőkön, anyajegyeken, szemölcsön, azonnal forduljunk szakemberhez.

További tanácsért fordulj a Fehér Kígyó Gyógyszertár munkatársaihoz!

Nyitva tartás: hétköznap 7:3-tól 19 óráig, szombaton 7.30-tól 12.30-ig
Telefon: +36 68 510 310, 510 300
Mobil: +36 30 330 8222
Fax: +36 68 510-307
Honlapwww.feherkigyo.hu

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.