- hirdetés -

A várakozások szerint nagyjából 90 munkavállaló találhat állást a közeljövőben a hétfőn rendezett képzési és állásbörze segítségével.

A hátrányos helyzetű munkavállalók részére szervezett rendezvény az Orosházi Járási Hivatal munkaügyi kirendeltségén kapott helyet. Már a kezdés előtt kígyózó sor állt az épület előtt. A kirendeltség összesen 876 álláskeresőt hívott meg. Közel 50 munkáltató vett részt személyesen a megnyitón és a fórumon, közülük 20-an az érdeklődőkkel is találkoztak, összesen 149 munkát kínáltak.

A megnyitón dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő tartott beszédet. Mint mondta, egyrészt sajnálatos a résztvevők magas száma,másrészt örvendetes, hogy ilyen sokan szeretnének állást kapni.
– A kinti sorokból is látszik, hogy nagyon sokan Orosházán képzelik el a jövőjüket – tette hozzá a polgármester. – A város úgy tehet a munkahelyteremtésért, ha a potenciális munkáltatókat olyan lehetőségekhez juttatja, melyek a beruházásokat megtérülővé teszik.

dr. Dancsó József és Simonka György beszélgetett a város munkáltatóival a lehetőségekről (Fotó: Melega Krisztián)
dr. Dancsó József és Simonka György beszélgetett a város munkáltatóival a lehetőségekről (Fotó: Melega Krisztián)

– A kormánynak az a célja, hogy tíz éven belül egymillió új munkahely teremtődjön, ezért munkahelyvédelmi akciótervet is készített – válaszolta Simonka György országgyűlési képviselő arra a kérésünkre, milyen munkavállalást elősegítő tervei vannak a kormányzatnak. A képviselő egyébként a munkaadók számára tartott fórumot.

– Főszerep jut majd azoknak a munkáltatóknak, vállalkozóknak és gazdáknak, akik olyan munkanélkülieket szeretnének foglalkoztatni, akik hónapok, évek óta nem találnak munkahelyet – emelte ki a képviselő. Hozzátette, ehhez minden támogatást megad a kormány, és kérik a vállalkozásokat, hogy tartsanak ki még ebben az évben, hiszen 2014-től elindulnak az új uniós források.

Hátrányos helyzetű álláskeresők a középpontban

A börze kiemelt célcsoportja a 25 év alattiak és 50 év felettiek, illetve tartósan álláskeresők voltak. A hátrányos helyzetű álláskeresők munkához juttatása mellet a fő cél az volt, hogy támogatott elhelyezésekkel segítsék elő az érdeklődők aktív munkaerőpiac részévé válását.

Jankovné Héjas Katalin, a munkaügyi kirendeltség vezetője a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolatfelvétel mikéntjéről beszélt.

Volt, aki már konkrét állásokra jelentkezett (Fotó: Melega Krisztián)
Volt, aki már konkrét állásokra jelentkezett

– Személyre szóló kísérőlevelet, meghívót küldtünk ki álláskeresőinknek, és azt kértük, hogy aki tud, hozzon önéletrajzot. A beszélgetések során a munkáltató elmondja az alapvető elvárásait, az álláskereső pedig válaszol a munkáltató kérdéseire. Mivel lehetőség van személyes találkozásra, a jelentkező akár meg is győzheti arról a munkáltatót, hogy ő a megfelelő személy a pozícióra.

A börze egyik álláskeresőjét is megkérdeztük – Tóth Mihály Atilláné bolti eladói állást keresett.

– Háromgyermekes anya vagyok, egy éve keresek munkát. Jelenleg GYET-en vagyok, emellett szeretnék dolgozni. Sajnos a férjem is munkanélküli, bízunk abban, hogy sikerül állást találnunk.

Diplomás kerekasztal és megváltozott munkaképességűek

Az állást nem találók számára ingyenes át- és továbbképzési lehetőségeket is ajánlottak: csoportos képzési tájékoztató mellett a megye jelentősebb képzőintézményei is jelen voltak.

Újdonságként idén először diplomás álláskeresők ültek kerekasztal mellé, ahol a munkakeresés nehézségeit vitatták meg, elhelyezkedést elősegítő ötletekkel látták el őket, de megismerkedhettek a Virtuális Munkaerő-piaci Portállal is.

Egészségkárosodással élő álláskeresőknek is ajánlottak lehetőségeket, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv mellett a Béthel Alapítvány volt jelen, utóbbi a megváltozott munkaképességűek közvetítésével is foglalkoznak.

“A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása” című program keretében egyébként Békés megye kilenc munkaügyi kirendeltségén rendeztek képzési és állásbörzét. A program 2011 óta működik, idén 1,9 milliárd forintot fordítanak erre a célra országosan Európai Uniós forrásból.

Tavaly márciushoz képest 2 százalékkal csökkent a munkanélküliség a megyében. Nőtt a pályakezdő munkanélküliek aránya, 22%-ra emelkedett a tartósan regisztráltak száma. Az orosházi kirendeltségnél 1,7 százalékkal kevesebben keresnek állást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.