- hirdetés -

Idén három megye 18 intézményéből, több mint 350 értelmi sérült fiatal, összesen 31 produkcióját láthatták az érdeklődők az értelmi sérültek számára rendezett kulturális találkozón.

Az Aranymasni kulturális találkozót április 17-én kilencedik alkalommal tartották a művelődési házban, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és az Egységes Szociális Központ (ESZK) Vadvirág Esély Klubja közösen szervezésében. Az Aranymasni találkozó az integrációs törekvések megvalósítására, bővítésére született 2005-ben. Célja egyrészt a megmérettetés, hisz a fellépő fiataloknak lehetőségük van arra, hogy bemutassák mindazt, mi mindenre képesek, másrészt alkalom adódik az ismerkedésre, barátságok kötésére is.

Idén 18 intézményből, több mint 350 értelmi sérült fiatal, összesen 31 produkcióját láthatták az érdeklődők. A résztvevők Békés, Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megyéből érkeztek, a fellépők többek közt vers, színpadi játék, ének, modern és klasszikus táncprodukciók, illetve zenekari műsorszámokkal szerepeltek. A vadvirágosok a Szivárvány Színkotta zenekar előadásában, – mely már egy éve működik a klub keretein belül-, színkottás zeneszámmal készültek. A bemutatkozása mellett az értelmi sérült fiatalok számára fotópályázatot is hirdettek „Magyarország, ahogyan én látom” címmel. A felhívásra 28 fotó érkezett, a pályamunkákat Fehér Béla, Krausz Imre és Melega Krisztián zsűrizte.

A Vadvirág Esély Klub tagjai színes produkciót mutattak be (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A Vadvirág Esély Klub tagjai színes produkciót mutattak be (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az ünnepélyes megnyitón dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte a találkozó mindig nagy ünnep Orosháza életében. A fiatalok és a felkészítőik hónapok óta lelkesen készülnek arra, hogy mindenki felejthetetlen élményekkel térjen haza e rendezvényről.
– Örömteli, hogy a zenén, a táncon, és a különböző műsorszámokon keresztül azok a fiatalok is teljes életet tudnak élni, akik bizonyos szempontból nehezebb helyzetben vannak, köszönet azoknak, akik áldozatos munkájukkal segítik ennek kiteljesedését – emelte ki a városvezető.

Vaszkán Erzsébet, az ESZK igazgatója elmondta, a találkozó az évek alatt kiteljesedett, hisz regionális szintűvé vált. Kilenc évvel ezelőtt céljuk volt egy olyan rendezvény megvalósítása, ahol az értelmileg akadályozott fiatalok megmutathatják mindazt, amire képesek. Örömteli, hogy évről évre egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel – összegzett az intézményvezető. A találkozón minden fellépő emléklapot és zenei cd-t kapott, a fotópályázat helyezettjeit fényképalbummal és ajándékcsomaggal jutalmazták.

Díjazottak:

1. Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ, Békéscsaba zenés színpadi játékával, felkészítő: Falusi László.
2. Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Derűs Ház zenés színpadi játékával, felkészítő: Izsó Hunorné.
3. Napsugár Otthon Kistelek Szivárvány Szakosított Szociális Otthona és Lakóotthona Hódmezővásárhelyről egyéni ének kategóriában, felkészítők: Szántó Péterné, Tóth István.

Fotópályázat:

1. Borsi Mihály, Vadvirág Esély Klub
2. Malya Szabolcs, Vadvirág Esély Klub
3. Sinogli Mária, Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum Dévaványa Borostyánkert Otthon

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.