- hirdetés -

Orosháza több sakkmestert adott hazánknak, az erős játékosok nevelése az egyesület feladata volt és maradt napjainkig.

Az OMTK 100 évét bemutató sorozat előző részében egy 100 éve elmaradt visszavágóról írtunk, most következzen a sakk szakosztály.

A sakkozás nyomai az 1860-as évekre is visszavezethetők Orosházán, de a sakk-kör megalapítása az első világháború utánra maradt. 1921 januárjában jött létre az Orosházi Hódy Sakk Kör. Aktívan szerepeltek egyéni és csapatversenyeken is.

Az 1950-es évektől már két sakk szakosztály is működött városunkban Orosházi Kinizsi és Orosházi Spartacus néven. Mivel a játékerő megoszlott, kimagasló eredményt a csapatbajnokságokon nem értek el – mesélt az OrosCafénak az elmúlt évtizedek történetéről Bacsur Imre. 1961-ben egyesült a két szakosztály, és több évben is – ekkor már OMTK néven – megyebajnokságot nyert a csapat,’82-ben pedig sikerült feljutni az OB II-be. Az orosházi sakktörténelem addigi legnagyobb sikerét a 2006-2007-es csapatbajnokság hozta: feljutottak az OB I/B-be. Az OMTK sakk szakosztálya 2007-ben szűnt meg, jogutódja az Orosházi Sakk Egyesület lett.

Bacsur Imre (j) játszik a szegedi Bodnár Ferenc ellen az országos sakkbajnokság döntőjében.
Bacsur Imre (j) játszik a szegedi Bodnár Ferenc ellen az országos sakkbajnokság döntőjében.

Orosháza több sakkmestert adott hazánknak, az erős játékosok nevelése az egyesület feladata volt és maradt napjainkig. Minden nehézség ellenére a helyben felfedezett és tanított fiatalok évtizedek óta biztosítják az ifjúsági, majd később a felnőtt játékosok beépítését a csapatba.

Idén 100 éve, hogy megalakult az Orosházi Munkás Testedző Kör. A sporttörténeti eseményről rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg. Június 15-én, 10 órakor lesz az ünnepi díszgyűlés, fél 2-kor az OMTK történetét bemutató kiállítás megnyitója és könyvbemutató, 15.30-tól pedig a szabadkai öregfiúk ellen lépnek pályára az orosháziak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.