- hirdetés -

Tóth Bálint vállalkozása 13 éve készít és árul a városban csíramálét. Egy álma vált valóra azzal, hogy 2000-ben létrehozhatta üzemét, ahol szeptembertől áprilisig sütik e finom reformédességet.

Tóth Bálint gyerekkorától imádja a csíramálét. A városban akkor egyedüliként Bikádiné Marika néni sütötte kemencében a csíráztatott búzából készült reformédességet. Bálintéknál is gyakran került az asztalra, és 18 évesen ő is úgy döntött: belekezd a sütésébe és árusításába. Terveit szüleivel is megosztotta, ám a vállalkozási szféra akkor még nem volt ismert, így a terv álom maradt.

2000 tájékán azonban a sors mégis úgy akarta, hogy Bálint ismét a csíramálé közelébe kerüljön. Ismerőse, aki már vállalkozási szinten foglalkozott ezzel a városban , külföldön keresett munkát. Felkereste és megkérdezte átvenné-e vállalkozását. Bálintnak abban az időben külföldön is volt vállalkozása, viszont megérett benne a gondolat, hogy itthon teremtsen munkahelyet, s védje az orosházi értékeket, így megvette barátjától az eszközöket, s elkezdte a csíramálé üzem tervezését.

A budapesti utazás kiállításon sokan kóstolták meg a csíramálét (archív fotó: Melega Krisztián)

– Nehéz volt a kezdet. 2000-ben építettük meg az Árpád utcai üzemet, ahol a mai napig is készítjük a csíramálét. Akkor vezették be Magyarországon a HACCP-rendszert, ami igen nehéz feltételeket állított akkor egy üzem létrehozásához. Saját tőkéből és a Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól kapott kedvezményes kamatozású kölcsönből építettem fel az üzemet, és bővítettem a vállalkozásom. De nemcsak a beindításnál, hanem a sütésnél is voltak nehézségek, így megkerestük kolléganőmmel Bikádiné Marika nénit is, hogy ossza meg velünk az eredeti csíramálé készítésének titkát. A mai napig ezt sütjük, természetes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékanyag nélkül. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be. A hagyományok tisztelete és ápolása mindig is része volt életemnek, ezért nem volt kérdéses, hogy nálunk kizárólag csak e recept alapján készülhet a csíramálé – összegzett Tóth Bálint.

Egyre keresettebb a csíramálé

A vállalkozás hat családnak biztosít megélhetést, ám a csíramálé szezonális, szeptembertől áprilisig sütik. A vállalkozás tevékenységi köre több ágazatra is kiterjed, így a dolgozókat szezonon kívül is tudják foglalkoztatni. A csíramálé országos hírneve bár az évtizedek alatt kicsit megkopott, ám vidékünkön még ma is népszerű, kijelenthetjük, hogy a csíramálé fellegvára Orosháza. Tóth Bálint igyekszik az országos népszerűségét visszahozni, ezért több hazai rendezvényen is megismerteti az emberekkel (utazás kiállítás, Nemzeti Vágta, békéscsabai kolbászfesztivál, Orosházi Hagyományok, Ízek versenye).

– Az utóbbi két évben mi is megéreztük a válságot. Érezhetően a bio- és reformétkezés területén is spórolnak az emberek, de azért a főváros felé is terjeszkedünk, öregbítve Orosháza hírét, és ismertetve ezt az egészséges édességet. Orosházán viszont erősödik a hagyományőrzés, így egyre keresettebb a csíramálé. Összességében elégedett vagyok, hisz elmondhatom, hogy az Árpád utcai csíramálé üzemben sikeresen megőriztük ezt az értékes, finom, és egészséges hagyományt, és egy álmom vált valóra azzal, hogy immár 13 éve csíramálé készítéssel foglalkozhatok – emelte ki Tóth Bálint.

A csíramáléról szóló korábbi írásainkat itt olvashatjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.