- hirdetés -

Sok türelemre, szeretetre és törődésre van szükség ahhoz, hogy a nevelt gyerekek érezzék, családban élnek – vallja a Szepesi házaspár, akik több mint 10 éve nevelőszülők.

Kormányzati cél, hogy 2014 után a gyermekvédelmi rendszerbe bekerülő 12 év alatti gyermekek ne nevelőotthonba vagy lakásotthonba kerüljenek, hanem nevelőszülőknél helyezzék el őket. Jelenleg Magyarországon 21 500 gyermek van a gyermekvédelmi rendszerben, ebből 18 ezer 12 év alatti, és több mint 60 százalékuk jelenleg is nevelőszülőknél van elhelyezve.

Saját és 7 roma gyermek

Szepesiné Farkas Erika férjével, Sándorral Szentetornyán élnek, több mint 10 éve nevelőszülők. Elhivatottságuk, gyermekszeretetük példaértékű, saját lányuk mellett 7 roma gyermeket nevelnek, akik testvérek. Erikának és Sándornak előző házasságukból összesen 5 gyermekük született. Szerettek volna egy közöset is, de a sokadik próbálkozás után sem fogant meg a baba. Elkeseredtek, úgy gondolták, ha nem lehet közös gyermekük, akkor örökbe fogadnak egyet, vagy nevelőszülők lesznek. Nevelőszülői tanfolyamra jártak, közben a várva-várt közös gyermek is megfogant. Lányuk 2,5 éves volt, amikor egy 12 hónapos testi fogyatékkal élő kisfiút kaptak.

A jobb oldalára lebénult Janikáról édesanyja lemondott, Erikáék odaadó gondoskodásának köszönhetően teljesen rendbe jött a kisfiú, közben egy 7 éves ikerpárral is bővült a család. Amikor Janika 4,5 éves lett, az ikerpár pedig 10,5 éves egy nyári napon olaszországi örökbefogadó szülők jöttek értük, és elvitték a gyerekeket. Egyszerre üres lett a ház. Erikáékat tudták, jó helyre kerültek nevelt gyermekeik, de nagyon megviselte őket hiányuk. És innentől kezdve, nem volt megállás, sorra érkeztek a gyerekek a családhoz. Jelenleg saját lányuk mellett 7 roma gyermeket nevelnek, akik testvérek, közülük a legfiatalabb 3,5 éves, a legidősebb 18 éves lesz a nyáron.

Saját lányuk mellett 7 roma gyereket nevelnek Szepesiék (Fotó: Rajki Judit)

– A nevelőszülőséget gyermekszeretet és kiegyensúlyozott családi háttér nélkül nem lehet csinálni. Sok türelemre és törődésre volt szükséges ahhoz, hogy a gyerekek érezzék, családban élnek. Következetesen neveljük őket, hisz az a célunk, hogy megállják a helyüket a nagybetűs életben, ahol eleve hátránnyal indulnak. Gyermekeink az első pillanattól kezdve tisztelnek bennünket, két hét itt tartózkodás után megkérdezték, szólíthatnak-e bennünket anyának, ill. apának – ennél jobb visszajelzést nem is kaphattunk volna arról, hogy jó úton járunk – emelte ki Sándor.

Nyolc gyermek nevelése nem könnyű, mindenki kiveszi a részét a feladatokból, szükség is van rá, hisz bőven van tennivaló. Mindennap meleg étel kerül az asztalra és saját sütésű kenyér, naponta a 3-4- szer megy a mosógép. – Hiszem, hogy szeretet és elhivatottság nélkül nem lehet gyermeket nevelni, legyen az saját vagy nevelt – emelte ki Erika. A nevelőszülőséggel járó juttatások elenyészőek a kiadások és a fáradtságos munka mellett – Erikáék nem is az anyagiak miatt teszik mindezt. Elmondták, ha nevelt gyermekeik egyszer kirepülnek a családi fészekből, gondolkodás nélkül vállalnak még, mert ez az életük.

Anyagiak helyett gyermekszeretet

Békés megyében nevelőszülői hálózatot a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ területi gyermekvédelmi szakszolgálata mellett a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat, és a battonyai SOS Gyermekfalu működtet. A nevelőszülők végzettségüket tekintve többségében középfokú, ill. szakmunkás végzettséggel rendelkezők. Jó anyagi körülmények között élnek, lakással (többségében családi házzal), és legalább az család egyik tagja munkahellyel rendelkezik. A nevelőszülőséget vállalók az anyagiak helyett az elhivatottságot, a gyermekszeretetet, a másokról való gondoskodást, segítését jelölték meg motivációként.

A nevelőszülők 2014. január 1-jétől már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat az akkor hatályba lépő gyermekvédelmi törvény értelmében. Ma Magyarországon 5600 nevelőszülő közül csaknem 3200-nak nincs társadalombiztosítási jogviszonya. A nevelőszülők nem 8, hanem lényegében 24 órás tevékenységet végeznek, ezért a kormányzat azzal is el akarja ismerni a munkájukat, hogy egészség- és nyugdíjbiztosítást ad nekik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.