- hirdetés -

Csütörtökön délelőtt írták alá a szerződést az állami adósságátvállalásról. Orosházától az első körös 40 % helyett 65 % adósságot vett az állam.

Az ünnepi pillanatoknak a békéscsabai kormányhivatal adott helyet. Az összeg kiemelkedő, a város a tárgyalási alapként ajánlott 40 százalékos átvállalás helyett a rendszeres egyeztetéseknek köszönhetően 65 százalékos adósságcsökkentést ért el. Az összeget számszerűen rögzítő szerződés aláírásnál dr. Dancsó József polgármester mellett tárgyaló partnere, Simonka György Dél-Békés országgyűlési képviselője is jelen volt.

A politikusok együttműködésének köszönhetően a 3 milliárd 413 millió forintos adósságállomány több mint 2 milliárd 277 millió forinttal csökkent.

Aláírták: Erdős Norbert (k) Simonka György és dr. Dancsó József

Az ötezernél kisebb lélekszámú települések konszolidációját már korábban befejezték, most az ötezer lelkesnél nagyobbakét kellett rendezni. Az átvállalt adósság országosan összesen 600 milliárd forintot tesz ki, Békés megyében az ötezer lélekszámnál nagyobb településeknél azt jelenti, hogy 30 milliárd forintos adósságállományból 19 milliárd 610 milliót rendeztek most.

A Kormány első döntései között szerepelt az önkormányzati rendszer megújításának szükségessége. Kiemelt cél volt, hogy a települések által hosszú évek alatt felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását.

Ennek érdekében a Kormány 1540/2012. (XII. 4.) határozatában döntött az önkormányzati adósságállomány konszolidációjáról, valamint meghatározta a szükséges teendők menetrendjét a végrehajtás sikeressége érdekében. A konszolidáció két fázisban valósul meg: az 5000 főt meg nem haladó települések esetében 2012 végén lezárult, az 5000 fő feletti települések esetében pedig 2013 elején zárul.

Az 5000 fő feletti települések részleges adósságátvállalásának szabályait a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény tartalmazza. Az Országgyűlés által elfogadott eljárásrend szerint az érintett önkormányzatok esetében 2013. február 28-ig születik megállapodás az állam és az önkormányzat között az átvállalás mértékéről, majd 2013. június 28-ig háromoldalú szerződéskötés keretében az Államadósságkezelő Központ, a pénzintézetek és a település rögzíti az adósságátvállalás részleteit.

A határidőben történő teljesítés érdekében az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultációsorozat keretében egyeztettek az önkormányzatokkal a fennálló adósságállományuk összetételének, a helyi körülmények megismerése és a február 28-ig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az átvállalás mértéke a törvény értelmében 40 és 70 százalék között mozoghat. A konszolidáció összege így egyedi, településenként változik.

Az adósságkonszolidáció hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy tiszta lappal indulhassanak és a nagymértékű eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, a jövőben ne okozzon problémát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.