- hirdetés -

A Kiscsákói Mezőgazdasági Kft. február 19-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. E jeles alkalomból kedden ünnepséget tartottak a kft telephelyén.

A Kiscsákói Mezőgazdasági Szövetkezet 1993-ban 80 fővel az Új Élet Termelőszövetkezet égisze alatt kezdte meg működését. Az eltelt évek alatt sok változáson ment keresztül a kezdeti 80 ezer forintról több milliós törzstőkére duzzadó, ma már Kiscsákói Mezőgazdasági Kft. néven működő cég. Fő profiljuk a növénytermesztés és mezőgazdasági szolgáltatás (gépi szántás, vetés, szárítás, tisztítás, tárolás stb.), integrációs tevékenység.

Dénes József ügyvezető

Az ünnepségen Dénes József ügyvezető felelevenítette az elmúlt 20 év legfontosabb történéseit. Mint mondta, a kezdetekkor az Új Élettől bérelték a kiscsákói telephelyet és eszközöket is, 930 hektáros területet műveltek. Az 1993-as év rendkívül aszályos volt, gyenge volt a termés, és igen elhanyagolt területet kellett megművelniük. A következő év még aszályosabb volt, ráadásul jég is pusztított Kiscsákón, kétszer is, bár ez utóbbi mentette meg a szövetkezetet. A szétvert cukorrépa és kukorica csodával határos módon újraéledt, így a térségben egyedüliként rekordtermést produkáltak, ami 20 millió forint árbevételt eredményezett.

1995-től önálló szövetkezetként működtek tovább, főként búzát, kukoricát, napraforgót, cukorrépát termesztettek, de próbálkoztak cirokkal, köménnyel, ipari mákkal és szójával is. Egy pályázatnak köszönhetően hibrid-, csemegekukorica és zöldborsó előállításával is foglalkozni kezdtek. 2006-ban a maradék tagokkal átalakították a szövetkezetet, és Kiscsákói Mezőgazdasági Kft-re változtatták nevüket. Az eltelt időben hatalmas fejlődésen ment keresztül a cég, így például gépeiket jobbakra cserélték, a telephely épületeit felújították, korszerű öntözőberendezést alakítottak ki, korszerűsítették a szárítót, felújították a magtárakat, utakat, műhelyt, szerelőcsarnokot és a gépek számára fedett részt építettek. Mára a tulajdonosok száma 18-ra csökkent, és 14 alkalmazott dolgozik a kft-nél.

Alapító tagok és dolgozók munkáját is elismerték (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nehézségekkel teli időszak volt az elmúlt 20 év. Mégis egy sikertörténet a miénk, amihez rengeteg munka, töretlen hozzáállás, remek üzleti partnerek kellettek, de egy jó adag szerencse is. A hosszú évek alatt az osztalékfizetés helyett folyamatosan fejlesztettünk, aminek beérett a gyümölcse. Van még dolgunk, és tele vagyunk tervekkel. Nem könnyű e helyen szolgáltatást nyújtani, de úgy gondolom jó hírünkkel leküzdöttük a földrajzi adottságunkból származó hátrányunkat – emelte ki Dénes József.

Az ünnepségen dr. Dancsó József polgármester kiemelte, rendkívüli az a fejlődés, amin a kft a z elmúlt 20 év alatt végigment, tevékenységük meghatározza az itt élők jelenét és jövőjét is. Büszkék lehetnek arra az eredményre, amit az elmúlt évek alatt produkáltak.

Az ünnepség további részében Dénes József ügyvezető emléklapot és oklevelet nyújtott át néhány alapító tagnak és dolgozónak, majd a találkozó ebéddel folytatódott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.