- hirdetés -

A gáz és az áram díja 10 százalékkal kevesebbe kerül. Mit mondanak erről a parlamenti képviselők?

Érkeznek az első csökkentett rezsiszámlák. Minden számlafizető jól láthatja, mit jelent számára az a kormánydöntés, miszerint idén január 1-jétől a szolgáltatóknak 10 százalékkal csökkenteniük kellett a gáz- és a villany árát. Megkérdeztük, az országgyűlési képviselők hogy értékelik a kormánydöntést.

Dr. Dancsó József (Fidesz)

– Az elmúlt években mindig elmagyarázták, hogy miért kell éppen 5-10-30 százalékkal emelni a rezsiszolgáltatások díját. A rendszerváltozás óta azonban végre van egy kormányunk, amelyik fel merte vállalni, hogy igenis csökkenti a gáz és a villany árát. A családoknál pedig számos helye van az így náluk maradó forintoknak. Tudjuk, hogy az eddig végrehajtott rezsicsökkentés nem minden, azon dolgozunk, hogy további tételek is csökkenjenek a háztartások költségvetésében. Azonban bízom benne, hogy már így is több orosházi családnak tudtunk segíteni.

Varga Zoltán (MSZP)

– A rezsicsökkentéssel egyetértek. De leginkább a rászorulókat kellene támogatni, akár ennél nagyobb mértékben is. Ez a rendszer így viszont igazságtalan, hiszen a gazdagok nagyon jól járnak vele. Sokan már csak fával tudnak fűteni, rajtuk ez nem segít, és azon a több száz orosházi családon sem, ahol már kikapcsolták a gázt vagy a villanyt. Ráadásul a Fidesz sok új adót vezetett be, helyben is itt az ingatlanadó.

Jámbor Nándor (Jobbik)

– Támogatjuk a rezsicsökkentést, de annak mértékét véleményünk szerint tovább lehetne növelni, egyes esetekben akár elérhetné a 30%-ot is. Mi sem igazolja ezt a tényt jobban, mint például az, hogy a számlák végösszegének közel felét a különböző, az ügyfél számára megfoghatatlan és értelmezhetetlen szolgáltatási díjak teszik ki. Reméljük, hogy a kormány nem végez félmunkát, és álláspontunkat áttanulmányozva újabb rezsicsökkentő intézkedéseket hoz.

Simonka György (Fidesz)

– A Fidesz-kormány 2010 óta több olyan intézkedést hozott, ami a családok életkörülményeinek javítását célozta. Ilyen volt az energiaárak befagyasztása, majd a kilakoltatási moratórium. Továbbá a korábbi kormányok által generált állami eladósodás terheit a családok védelmében inkább a multi cégekre és a bankszférára hárította a kormány. Mindemellett emelkedtek a minimálbérek, segítséget kaptak devizahitelesek, most pedig a rezsiköltségeket csökkentésén a sor. Sok minden történt már, de van még feladatunk. Tervben van a családi csődvédelem bevezetése és a rezsiköltségek további csökkentése is, amit szeretnénk még valósítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.