- hirdetés -

A Kossuth utcán hamarosan megkezdik a 25 szobás, háromcsillagos Hotel Brill építését. A Pipacs étterem pedig nemzetközi babérokra tör.

A Kossuth utcai Pipacs étterem épülete egykor fényes napokat élt meg, most pedig újra régi fényében tündökölhet. A tulajdonos, Gabnai Csaba ugyanis elhatározta, nemzetközi szintű éttermet és szállást épít.

Gabnai Csaba

– Orosházi vagyok, és mindig szerettem volna szülővárosomban értéket létrehozni. Az épületet az étteremnyitás szándékával vettem meg közel 5 éve, itt nyitottam meg 4 éve a Pipacs éttermet. A nehéz időszak ellenére jól működik, ezért is tervezzük a bővítést – mondta Gabnai Csaba, akit 2011-ben az Év Étterem tulajdonosának választottak.

A békéscsabai Brill Bisztró is Gabnai tulajdona, amit a sok egyéb díj és elismerés mellett az egyik neves szakmai lap a napokban sorolt az ország 20 legjobb étterme közé, a világ egyik legrangosabb étteremkalauza, a francia Gault&Millau pedig Kelet-Magyarországról egyedüliként szakácssapka emblémával, a kiváló éttermek szimbólumával jelöli. A bisztró mellett felépült egy 25 szobás, háromcsillagos hotel is, ami egész évben teltházas.
– A csabai étterem és hotel példáján látom, hogy nagy szükség van egy belvárosi, jó árakkal és kiváló minőséggel rendelkező, kereskedelmi jellegű szálláshelyre. Ezek ugyanis a jelenlegi nehéz gazdasági időszakban is profitot termelnek, hiszen szükségfogyasztást és nem luxust elégítenek ki – fogalmaz.

Fejlesztéssel – előre

Az éttermek tulajdonosa elindult az üzleti célú szálláshelyek fejlesztése című pályázaton, amin 174 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A megítélt forrás a nagyszabású tervek bekerülési költségének 70%-át fedezi, a fennmaradó 30% önerő.
– A békéscsabai modellt szeretnénk Orosházán is elindítani. A 25 szobás, háromcsillagos Hotel Brillben elsősorban a városba érkező üzletembereknek tudunk majd korrekt áron, megfelelő minőségű szállást és étkezést nyújtani. Az építkezés a tervek szerint április elején kezdődik és 2013 év végére be is fejeződik. 2014 tavaszán szeretném megnyitni az új hotelt. A pályázat előkészítésében dr. Dancsó József polgármester és az önkormányzati dolgozók is sokat segítettek, amit nagyon köszönök – fogalmaz Gabnai Csaba.

A sárga épület a Pipacs Étterem jelenlegi formájában (Fotó: Melega Krisztián)

Az építkezés egyben bővítéssel is jár. A Pipacs étterem emeleti részét lebontják, és a kor követelményeinek megfelelően újjáépítik, ott lesz a szobák egy része. Bővítenek is: a Könd utcai ABC melletti, jelenleg üres terület egy részét beépítik, az is a hotel részét képezi majd. Az ABC mellett oszlopokon áll majd az épület, ahol nyáron terasz, télen pedig parkolók kapnak helyet.

Gabnai Csaba elképzelései szerint megújul a Pipacs étterem is, a népszerű konyha felszerelését egy európai csúcskonyha szintjére emelik.
– Csárda stílusban működő konyhát tervezek, ahol a legmodernebb konyhatechnológiát alkalmazzuk majd. Egy Jasper nevű berendezéssel pedig fán, ellenőrzött hőn és füstön sülnek a húsok. Azt szeretném, hogy 1-2 éven belül Brill Csárda néven Magyarország legjobb 100 étterme közé bekerüljön az orosházi – osztotta meg célkitűzéseit az orosházi vállalkozó. Ennek érdekében a békéscsabai séf, a Michelin Guide minősítéssel rendelkező Palotai Csaba Orosházára költözik. Az itthon és külföldön egyaránt elismert szakember készíti majd fel a meglévő szakácsgárdát a magas minőségi követelményekre.

Gabnai Csaba tervei szerint az étteremben Orosháza és a környék termékei, ízei jelennek meg. A város igényeihez is igazítva Orosháza egyébként gazdag gasztronómiai kultúrájára alapozva hoz létre olyan konyhát, ami a XXI. századi elvárásoknak megfelel. Gabnai elmondta, fontos hogy ez a konyha a helyi lakosok kívánalmainak is megfeleljen.

A kényelmi termékeket (konzerv, ipari termék, fagyasztott áru) mellőzik majd. Az alapanyagokat orosházi és környékbeli háztáji parasztgazdáktól szerzik majd be, és maguk készítik a konyhán a lekvárt, befőttet, savanyúságot, kenyeret, üdítőt, szörpöt, alkalmazkodva a szezonális, friss alapanyagokhoz.

Hazai ízek a Pipacs asztalain

– Egy étterem és egy étkezde között jelentős a különbség. A Pipacs jelenleg egy étkezde, ahol finom ételekből szeretnénk jó áron jól lakatni a vendégeket. De nincs mögötte filozófia és gasztronómiai produktum. Egy étteremnél viszont rövid, szezonális, friss étlap van, a séf pedig felkutatja a legkiválóbb alapanyagokat. Magas minőségű, újszerűen konzervatív, orosházi parasztkonyhát tervezünk, ami mégis elérhető árban lesz, hiszen helyi, ellenőrzött alapanyagokkal dolgozunk majd – mondta.

A látványtervből kitűnik, hogy az étterem megmarad, az első színt újraépül és bővítik is az épületet az ABC melletti területen

A mostani 9 fős létszám 15-re emelkedik, a hotelben pedig további 10 fő kap munkát. A tulajdonos kiemelte, számít a meglévő kollektívára és azt szeretné, hogy minél több orosházi dolgozzon nála.
– Ehhez azonban szemléletváltásra lesz szükség, hiszen más a színvonal. Nekem öröm, hogy az üzletem mellett Orosházát is szolgálhatom. Szenvedélyesen hiszek a saját sikeremben, és szeretnék ebből valamit visszaadni annak a városnak, ami felnevelt. Lehet, hogy ezek nagy szavaknak tűnnek, de ezt komolyan is gondolom. A sok munka és a szakmai alázat sikerében bízok, mert ha Békéscsabán sikerült, akkor Orosházán is működnie kell. A városnak sem mindegy, hogy milyen minőségű szolgáltatásokat nyújt. Együtt sikerre visszük a Brill Hotelt és a Brill Csárdát, és így orosházi étterem is bekerül majd nívós gasztronómiai magazinokba, öregbítve ezzel a város hírnevét – mondta optimistán Gabnai Csaba.

Az inspektorok már az első évben tesztelni fogják a megújult éttermet és ez sok mindent meghatároz. Négy-öt éven belül pedig akár egy Gault&Millau sapkát is szerezhet a Gabnai Csaba vezette vendéglátóegység. Ehhez kemény munkára, jó koncepcióra, kiképzett személyzetre és sok türelemre van szükség – mondja a fejlesztést és megújulást zászlajára tűző vállalkozó.

A beruházást a városvezetés is támogatja. dr. Dancsó József polgármester szerint az idegenforgalom mellett a helyi gazdálkodók és az orosháziak szempontjából is igen fontos beruházásról van szó.
– Gabnai Csabával folyamatos egyeztetésben vagyunk. Fontosnak tartom, hogy a vállalkozó a helyi termékekre építve készül országos és európai minőségű ételeket előállítani, kínálni a vendégeknek. Bízom benne, hogy ezzel olyan keresletet generál, amely új vendégeket invitál a városba, s biztos vagyok benne, hogy a minőségből hosszú távon sem enged majd – fogalmazott a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.