- hirdetés -

Konferenciával egybekötve indult útjára a Közútfejlesztés határok nélkül Békés és Arad megyében című projekt, ami a dinnyés útként ismert közútszakasz felújítását célozza.

Az együttműködő partnerek, a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása és a romániai Kürtös Város Önkormányzata több mint 283 ezer eurót nyertek a projekt megvalósítására, azaz a határon átnyúló együttműködési program megközelítőleg 80 millió forinttal támogatja a közútfejlesztés tanulmányterveinek elkészítését.

A projektgazdák február 12-én találkoztak Medgyesegyházán, ahol szakmai konferencia keretében indították el az Európai Unió által támogatott pályázat megvalósítását. A projekt keretében a határ mindkét oldalán megvalósíthatósági tanulmány készül a dinnyés út fejlesztésére. A román oldalon cél, hogy a lőkösházi vasúti határátkelőhelytől eljussanak Kürtösig, míg a magyar oldalon az államhatártól Dombegyházán át Orosházáig újuljon meg a közút. A hazai projekt két nyomvonalat vizsgál, a rövidebb úton Kunágota, míg a hosszabb, 60 kilométeres szakaszon Medgyesegyháza fele valósulna meg a beruházás.

Konferenciával indult a dinnyés út felújításának projektje (Fotó: Gábriel János)

A keddi konferencián jelen volt minden érintett település képviselője. Kürtösről Darius Mircea-Megiesan projektmenedzser mutatta be a terveket. A magyarországi projekt részleteit dr. Tóth Csaba tervező mérnök ismertette. Míg az orosházi önkormányzatot Zalai Mihály alpolgármester képviselte.

A projektgazdák képviseletében Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője, kistérségi elnök elmondta lapunknak, hogy a Mezőkovácsházát Orosházával összekötő út, valamint a tótkomlósi út felújítása után kiemelt jelentőségűnek tartja Dél-Békésben a dinnyés út rekonstrukcióját.
– Rengeteg kapcsolódási pont van a mezőkovácsházi és az orosházi kistérség között, ha csak a közigazgatást nézzük, akkor jó példa erre a földhivatal vagy a gyámhatóság. Összeköt bennünket az úthálózat, de hamarosan az ivóvízellátó rendszer is. Úgy vélem, ha összefogunk, eredményesebben valósíthatjuk meg az elképzeléseinket, éppen ezért a projektünk nem áll meg a kistérség határában, hanem egyenesen Orosházát célozza meg. A közútjaink felújítása gazdasági kérdés is a térségünk számára, a megvalósuláshoz tervekre van szükség, s a dinnyés útra ez most el is fog készülni – nyilatkozta az OrosCafénak a képviselő.

Az államhatártól Orosházáig húzódó, felújításra váró "dinnyeút" két nyomvonal terve

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.