- hirdetés -

Az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. számára vegyes volt a 2012-es év, az ideire piacbővítést terveznek. A szakmunkástanulókat pedig továbbra is örömmel látják.

A város legnagyobb adózóit látta vendégül dr. Dancsó József polgármester januárban. Gál Imre vezérigazgatót kérdeztük az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. eredményeiről és kilátásairól.

– Hogyan sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

Gál Imre

– Igen vegyes év volt 2012 az AGK számára. Az évindítás nagyon jól sikerült, az első fél év végéig zökkenőmentesen haladtunk, de akkor az egyik legnagyobb vevőnk, a Bombardier Transportation átütemezett egy 250 millió forintos megrendelést, ez pedig árbevételcsökkentést eredményezett. Ősztől sikerült pótolni a kiesést. Az egyiptomi vasút részére a Gas Motorral együtt egy 2000 páros terelőkarszállítmánnyal az évet végül jól zártuk, közel a tervezett árbevételhez, üzemi szinten pedig meghaladtuk a tervezett eredményszintünket.

– Az idei évnek milyen tervekkel vágtak neki? 

– Egyelőre nem sokat látunk ebből az évből. Elkezdtük a tárgyalásokat a partnerekkel. Folytatjuk a terelőkargyártást az egyiptomi megrendelő részére, ez mintegy 500 millió forintos rendelési értéket jelent. A Bombardier mellett a GE Transportationnal megkezdett kapcsolatot is tovább építjük. Új vevőként jelentkezett a francia Alstom, az év első felében szeretnénk elkezdeni a próbagyártásokat, az energetika terén pedig az Alstomhoz tartozó turbinagyártóval kezdtük el a tárgyalásokat Franciaországban. Bízunk abban, hogy idén legalább a 2012-es évi eredményszintet, árbevételt el tudjuk érni.

– Létszámbővítést terveznek?

– Jelenleg nincs betöltetlen állásunk, de a piac bővítésével, a magasabb kategóriába tartozó húzó-vonó egység gyártásához szükségünk lesz majd a későbbiekben többek között awi hegesztőkre.

– A szakképzés többször volt téma. Hogyan látja, történt előrelépés?

– Úgy látom, hogy 2011-től jelentős változás történt a szakmunkásképzés terén, legalábbis itt Orosháza és környékén biztosan. Nem csak a termelőcégek váltak nyitottabbá, hanem élen jártak az iskolák a felvett szakmák oktatásában, a szakmakínálat szélesítésében is. Az AKG-nál most is vannak szakmunkástanulók, örülünk nekik, foglalkozunk velük, kell az utánpótlás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.