- hirdetés -

Az elmúlt két évben Orosházán 154-en, országosan 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot.

A határon túli magyarok 2011. január elseje óta kérhetik a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás keretében.

Orosházán az elmúlt két évben 154-en kérték és kapták meg a magyar állampolgárságot. Az OFKSE játékosa, az adai Berta Gábor 2011 novemberében tette le az állampolgársági esküt.

– Az eljárás során, a szükséges formanyomtatványok kitöltése mellett be kellett szerezni az egyik szülői ág felmenőinek az anyakönyvi kivonatait, amivel bizonyítani tudtam, hogy nagyszüleim vagy dédszüleim közül valaki az egykori Magyarország állampolgára volt. A kérelmet 2011 márciusában adtam át, különösebb akadályba nem ütköztem az eljárás során. Nagy örömmel töltött el, amikor szüleim jelenlétében egy szép ünnepség keretein belül átnyújtották a honosítási okiratot, büszke vagyok arra, hogy magyar állampolgárként Orosházán élhetek. Ezek után sokkal egyszerűbbé váltak a hivatalos ügyek intézése, és amikor Adára látogatok útlevél helyett elegendő a személyi igazolvány felmutatása a határátkelőn – emelte ki Berta Gábor.

Berta Gábor 2011-ben tette le az állampolgársági esküt (archív fotó: Rajki Judit)

2011 óta országosan 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot, többségében erdélyi és vajdasági magyarok.

A kérelmezők kevesebb mint 1,5 százalékát utasították eddig vissza. Ezek nagy többsége olyan ember, akiről kiderült, hogy semmilyen, még a környezetében elvárható szinten sem beszél és nem is tanul magyarul, illetve felszólításra sem tett eleget a hiánypótlásnak. Alacsony számban ugyan, de olyanok is vannak közöttük, akiket köz- vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt utasítottak el.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek elmondta, a jövőben egyszerűsítik az állampolgársági eljárások ügyintézését. Kiemelte, 2013-ban hangsúlyozottan fordulnak a nyugati magyarság felé. Ennek két eleme a Julianus- és a Kőrösi Csoma Sándor-program.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.