- hirdetés -

Az ünnepek előtt többen magas lázzal, kiütéssel járó tünetekkel keresték fel a gyermekorvost.

Dr. Csányi Ágnes gyermekorvostól megtudtuk, karácsony előtt több skarlátos, és skarlát ekvivalens esettel találkozott. – A skarlátot egy baktérium/ streptococcus pyogenes/okozza. Gennyes mandulagyulladás, apró test szerte megjelenő kiütés, jellegzetes arcpír és láz jellemzi, a nyelvet fehér lepedék borítja, ízlelőbimbói megduzzadnak, élénk pirossá válnak. Ez a skarlát jellegzetes tünete, amelyet málnanyelvnek neveznek. Cseppfertőzéssel terjed – tájékoztatott dr. Csányi Ágnes.

– Évtizedekkel ezelőtt ez a betegség súlyos lefolyású is lehetett, gyakran fertőző osztályokon kezelték a gyerekeket. Szigorú elkülönítést rendelt el a járványügyi hatóság. Az antibiotikumok feltalálása előtt gyakran halálos, súlyos betegség volt. Hetekig tartó ágyhoz kötöttséget, gyakran súlyos szívbelhártyagyulladást – következményes billentyűhegesedéssel és élethosszig tartó szívbetegséggel-, valamint vesegyulladást is okozott. Szerencsére mára ez a betegség megszelídült, a megfelelő antibiotikumok/ penicillin, makrolid antibiotikumok/ gyors, maradéktalan gyógyulást hoznak megelőzve a súlyos szövődményeket – emelte ki a doktornő.

A felnőttek is elkaphatják ezt a kórokozót, mivel tartós , élethosszig tartó védettség nem alakul ki ellene a betegség átvészelése után. Ebben az életkorban már nem jelenik meg kiütés, „csak” a mandulák betegsége észlelhető. A doktornő hangsúlyozta, komoly járvány nincs, szórványos előfordulást észlelnek most is, mint eddig minden évben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.