- hirdetés -

Nem szűnik meg a véradás Orosházán – a kórházban csütörtökön tartott egyeztetésen a kórház főigazgatója, dr. Kalmár Mihály ismertette az átszervezés okait.

Kalmár kiemelte, az orosházi véradó állomás vérvétellel kapcsolatos feladatát visszaadták az Országos Vérellátó Szolgálatnak (akinek törvényi kötelessége ezt végezni). A technikai jellegű változással 23 millió forintot spórol a kórház, véradások ugyanúgy lesznek Orosházán és térségében is, ahogy eddig, csak nem a helyi kórház munkatársai veszik le az életmentő vért, hanem a vérellátó szolgálat dolgozói, a műtétekhez szükséges vérkészítmények ezután is biztosítottak a kórházban.

Kiemelkedő a kistérségi véradói aktivitás (archív fotó)

Ez nem egyezik teljes mértékben az MSZP elképzeléseivel, akik még a tárgyalás előtt kiadott közleményükben azt kérték Dancsó József polgármestertől „mondja ki: Orosháza ragaszkodik a Véradó Állomásához ebben a mai formájában!”

Az állami fenntartású egészségügyi intézményben történt változások kapcsán a főigazgató kitért arra is, magasabb progresszivitási szinten működhet a transzfúziológia, aminek így kedvezőbb lenne a finanszírozása is. Ehhez minden műszaki és humán feltétel adott, a kórház kérelmét a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet támogatásával beadta.

– Súlyos hiba volt a kommunikációban, az érintettek nem kaptak megfelelő tájékoztatást, ezért kezdeményeztem egyeztetést, mely után világossá vált, nem szűnik meg a véradás Orosházán, a vérellátás biztosított, és álláshelyeket sem érint a változás – emelte ki dr. Dancsó József polgármester. Ezt erősítette meg a Vöröskereszt megyei vezetője, Tóth Zoltánné: – Véradások továbbra is lesznek a megszokott módon Orosházán és kiszállások keretében a kistérségben is. Más szereplőkkel, de ugyanúgy működik a véradás, melynek szervezésében a Vöröskereszt is részt vállal, számítunk a véradókra.

Kiemelkedő teljesítmény: az orosházi kistérségben tavaly 3521-en jelentek meg véradáson, 278 az új donor, a tervezettnél több a levett vér mennyisége.

– A véradások későbbi helyszíne még kérdéses, az elképzelések szerint a kórház épületében lesz, de egyelőre tárgyalunk a lehetőségekről, ahogyan az 1997-es épület sorsáról is – emelte ki Kalmár Mihály.

Az átmeneti időszakban a véradó állomáson várják a donorokat, januárban 9-én, 11-én, 15-én, 17-én, 22-én és 24-én 10-től 14 óráig lehet vért adni a Könd utcai épületben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.