- hirdetés -

Az orosházi Csernus Erik abban a bandában dobol, ami megnyerte az RTL klipversenyét.

Korábban az orosházi Der Sprinter zenekar kapcsán írtunk az RTL Klub „Nagy Bandaháború” című klipversenyéről. A televíziós csatorna akciójában a szakmai díjat végül, ha nem az orosházi csapat, de orosházi vonatkozású banda nyerte meg, hiszen a Tha Shudras szegedi együttesben nem más a dobos, mint Csernus Erik (1991), aki korábban több orosházi együttesben is megfordult. Vele készítettünk interjút.

Mit kell tudnunk az együttesről, melyben dobolsz?

– A Tha Shudras 2010-ben alakult, én 8 hónapja játszom a csapatban. Az énekesünk által „black pop”-nak nevezett stílusban játszunk, de valójában elég nehéz besorolni bárhová is, amit csinálunk. Talán leginkább a szintén beskatulyázhatatlan Amon Tobin zenéjéhez lehetne hasonlítani, de említhetnénk az NHK-t, vagy a Dimlite-ot is. Kimondottan saját dalokat komponálunk, a klipversenyre is egy ilyen zenével neveztünk, a Paranoiaval, ennek klipjét egyébként a szegedi Elephant Stúdió készítette. A koncertjeink érdekessége, hogy mindenki maszkban szerepel, ezzel jelezzük, ilyenkor átlépünk egy a hétköznapitól eltérő, másik világba.

Hány tagú a zenekar?

– Hatan vagyunk, a felállás érdekessége, hogy dolgozik velünk egy úgynevezett szórakoztató ember is, akinek kimondottan a nevéből következő feladata van. Ezen kívül gitár, ének, dj, harsona és dob szerepel a csapat összeállításában.

Hogyan kerültél be a bandába?

– Ez nagyon egyszerű történet. A többiek éppen megváltak a korábbi dobostól, én pedig ismertem az énekest. Így jött, hogy doboljak a Tha Shudrasban. Egyébként a korábbi orosházi zenekarokban (Bad Dolls, Fortuna) is lett volna már ilyen zene előadására motivációm, viszont ez valamiért mindig csak terv maradt.

Munka mellett a zene a legfontosabb hobbid. Hogyan indult a zenei pályafutásod?

– Hétéves korom óta tanulok zenélni, ám nem rögtön dobot tanultam. Előbb jött a szintetizátor, később pedig a gitár. Dobolni akkor tanultam meg, amikor az aktuális zenekarba éppen dobos kellett. Sokat köszönhetek a helyi Liszt Ferenc zeneiskolának, itt a hangszeres képzés mellett természetesen kaptam sok-sok elméleti okosságot is. Legutolsó ütős tanárom egyébként Szőke Gábor volt.

Emlékszel még az első dobfelszerelésedre?

– Hogyne, azt még 15 évesen kaptam, s egy NDK-s márka volt, úgy hívták Tacton. Ezt úgy sikerült megvennem, hogy eladtam a szintetizátorom, a szüleim pedig kipótolták a hiányzó összeget. Ma már egy Tama Superstar felszerelésem van.

Mennyi koncertlehetőségetek van?

– Sok. Az együttes rengeteget koncertezik, nagyobb fesztiválokon is játszottunk már, így láthatott és hallhatott bennünket a Szegedi Ifjúsági Napok közönsége is, de tiszteletünket tettük Szlovákiában is a Hanna Hanna Fesztiválon. A zenekar mellett támogatói szinten dolgozik egy nagyjából harmincfős stáb, akik nagyon profi munkát végeznek a saját területükön. Így többek között grafikus, fotós, reklámszervező is segíti a zenekar munkáját.

A Nagy Bandaháborúban ezzel a klikkel győztek:

httpv://www.youtube.com/watch?v=vTzc-5cPUj0

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.