- hirdetés -

A betegek ellátása továbbra is biztonságos, véradás is lesz – jelentette ki a kórház főigazgatója. Dr. Kalmár Mihály az orosházi véradó állomás átszervezésének okait mondta el. A politika pedig az aggályait.

Az elmúlt napok egyik legfontosabb közéleti témája az orosházi véradó állomás kérdése volt, amely a helyi testületi ülésen, majd a Parlamentben is felmerült. Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő hétfőn a szaktárcához fordult.

– Kérdést intéztem az emberi erőforrások miniszteréhez: „Ki és miért akarja bezárni a jól működő véradó állomást Orosházán?” címmel. A miniszter helyett válaszoló Halász János államtitkár elismerte a véradó állomás tervezett megszüntetését, ami ellen orosháziként is és szocialista országgyűlési képviselőként is határozottan tiltakozom! – mondta el Varga. – Ez nagyon komoly visszalépést jelentene az orosházi egészségügyi rendszerben, amely negatív kihatással lenne a kórház egész ellátotti körzetére, mintegy 130 ezer emberre. Ragaszkodunk a véradó állomásunkhoz! Már csak azért is, mert a vészjósló folyamat a szemészeti osztály bezárásával kezdődött, most a véradó állomás immár elismert bezárásával folytatódna, és nem lehet tudni, hogy a sor hol állna meg, mi következne még? – összegezte a képviselő, aki azt is kifogásolta, a fideszes ígéretekkel ellentétben láthatóan mégsem történnek egyeztetések a kórházak állami átvételét követően a helyhatóságokkal.

A véradó állomás sok vitát gerjesztett (Fotó: Melega Krisztián)

Költséghatékonyság – ezzel indokolta az orosházi véradót érintő változásokat Halász János államtitkár Varga Zoltánnak adott válaszában. Az államtitkár kiemelte, nincs szó bezárásról, csak arról, hogy a véradással kapcsolatos szervezési-technikai feladatokat január elsejétől az Országos Vérellátó Szolgálat látja el. Ezt erősítette meg dr. Kalmár Mihály. A kórház főigazgatója elmondta, a betegek, illetve a műtétek biztonságát nem érinti a technika jellegű döntés, a kórház büdzséjét viszont igen, 23 millió forintot takarítanak meg.

A dél-alföldi régióban évi 70 ezer egységnyi vért adnak a donorok. Élen járunk, hiszen míg az országban általában 100 felnőtt közül 5 ad rendszeresen vért, addig régiónkban 6–7.

– A véradó állomás négy funkciót látott el. A négy közül maga a véradás, tehát a véradók fogadása és a vér levétele az Országos Vérellátó Szolgálta feladata, melyet közreműködési szerződéssel kórházaknak kiadhat. Az orosházi kórházban közreműködőként mi végeztük el a feladatot. A második feladat a transzfúziológia, a harmadik a szerológia és végül a vér tárolása. Fontos, hogy ma már nem a levett vért, hanem az abból készült vérkészítményeket kapják meg a betegek. A levett vért megvásárolja az Országos Vérellátó Szolgálat, az abból készült vérkészítményeket pedig eladja a kórházaknak. Nincs másról szó, mint hogy az orosházi véradó állomás vérvételellel kapcsolatos feladatát visszaadjuk az OVSZ-nek, akinek egyébként törvényi kötelessége ezt végezni. Az átszervezés a többi feladatot nem érinti, a transzfúziológia részleg, a szerológia, a vér tárolása továbbra is az orosházi kórházban történik. A munkatársak január 1-jét követően a kórház laboratóriumában, valamint vérdepójában folytatják tevékenységüket, nem lesz elbocsátás – szögezte le Kalmár.

Az átszervezéssel a véradó épületének rezsiköltségét és a környező településekre történő kiszállás költségeit takarítja meg a kórház, ez éves szinten 23 millió forintos spórolást jelent – indokolja a döntést a főigazgató.

Kalmár hangsúlyozta, eddig is az OVSZ szervezte a véradást, ezután is; és eddig is a vérdepóból kapták a betegek a vérkészítményt, ezután is. A vérellátás biztonságát nem befolyásolja az, hogy január elsejétől nem a helyi véradó állomás gárdája veszi le a vért, hanem az OVSZ-é, ettől még lesz Orosházán véradás. A főigazgató hozzátette, a felszabaduló épület sorsáról később döntenek, elképzelések szerint akár ide is szervezhet véradást az OVSZ. A szemészettel kapcsolatban annyit jegyzett meg, a szemészeti szakág (nem pedig osztály) továbbra is működik, operál az orosházi kórházban.

A szakma döntsön, ne a politika

Bár szakmai a kérdés, az egyeztetés nem ártott volna – vélte a polgármester.
– Kedden az orosházi kórház több főorvosa keresett fel és szakmai érvekkel támasztották alá a véradó fontosságát. Kimondottan szakmai kérdés, hogyan szervezzenek meg egy ilyen ellátást, hogyan biztosítják a műtétekhez szükséges vérkészítményeket, hogyan szavatolják a betegek biztonságát. Nem szerencsés ha ebbe a politika belefolyik, sajnálom, hogy a helyi MSZP-sek ezt is politikai síkra terelték – emelte ki dr. Dancsó József. – Azonban szükségesnek látom, hogy ezt a szakmai kérdést valamennyi fél számára megnyugtatóan tisztázzuk. Ezért megkértem a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), hogy szervezzen le egy utólagos egyeztetést, ha már a döntés előtt ezt nem történt meg – közölte Dancsó, aki városvezetőként, és a kormánypárt térségi országgyűlési képviselőjeként is úgy vélte, a főigazgatónak mindenképp érdemes lett volna egyeztetnie főorvosaival, és a településvezetéssel egyaránt, mielőtt ilyen stratégiai lépésre szánja magát.

A január 3-i egyeztetésen a GYEMSZI és a vérellátásért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), illetve a megyei Vöröskereszt képviselői mellett a kórház főorvosai, főigazgatója és a polgármester lesz ott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.