- hirdetés -

Aláírta az orosházi járási hivatal kialakítására vonatkozó megállapodást a Békés megyei kormányhivatal és Orosháza város képviselője Békéscsabán.

Erdős Norbert megyei kormánymegbízott szerda délelőtt fogadta az orosházi járási hivatalhoz tartozó települések vezetőit. Az ünnepélyes aláíráson a települési képviselő-testületek korábban meghozott döntéseit tartalmazó megállapodást látták el kézjegyükkel a településvezetők és a kormánymegbízott.

A megállapodás többek között azt tartalmazza, hogy hol lesz a járási hivatal, kik dolgoznak ott január elsejétől, a feladatok mellé milyen eszközöket ad az önkormányzat – ezekről a kérdésekről Orosházán október 19-én határoztak a képviselők zárt ülésen, a döntést később a városvezető ismertette a sajtónak.

Erdős Norbert szerdán vázolta a járási hivatalok felállásával a közigazgatást érintő főbb változásokat, kiemelve, a hatáskörök szétválasztása során az államigazgatási feladatok a járási hivatalhoz kerülnek át, ám a helyi szabályozáshoz kapcsolódó, mérlegelési jogkörbe tartozó ügyek a települési jegyzőknél maradtak. A kormánymegbízott elmondta, a polgármesteri hivatalok által javasolt, a törvényi előírások szerinti végzettséggel rendelkező valamennyi köztisztviselőt átvették, „senkire nem mondtuk nemet” – fogalmazott.

Erdős Norbert kormánymegbízott (b) és Dancsó József polgármester (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Erdős kitért arra is, hogy a járási hivatalokhoz tartoznak majd a szakigazgatási szervek, az orosházi járási hivatalt érintően a szakigazgatási szervek helyi kirendeltségeinek illetékességi területe várhatóan változik majd a mezőkovácsházi, illetve a szarvasi térség felé.

– Újra kell gondolni a szakigazgatási szervek kirendeltségeinek illetékességi területét, az nyilvánvaló, hogy ennyi szakigazgatási szerv ennyi helyi székhelyen nem fog működni – erősítette meg dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere, országgyűlési képviselő. – Már most látszanak olyan feladatok, melyeket célszerű, ha nagyobb egységeiben végeznek el. Folynak az egyeztetések arról, hogy mely szakigazgatási szervek helyi kirendeltségei nyúlhatnak túl a járási határokon.

Nyolc település, 54 ezer ember

Dancsó József elmondta, a volt pártház épületében alakítják ki az orosházi járási hivatalt. Az épületet a megyében nem jellemző módon tulajdonba adták át az államnak, nem pedig ingyenes használatba. A tisztázott, egyértelmű felelősségi kérdések és az esetleges felújítási kilátások miatt is jobbnak látta a helyi testület a tulajdonba átadást, áthárítva ezzel a működtetés költségeit is. Az államháztartási törvény szerint, csak azokat az értéknövelő beruházásokat lehet végrehajtani, amelyek tulajdonjogilag is rendezettek. Mivel az orosházi járási hivatal épülete állami tulajdonba kerül, így amennyiben lesz rá keret, nincs akadálya a felújításnak, a volt pártházra ez rá is fér, főként a nyílászárók tekintetében.

A járásokról, többek között Szabó Erika államtitkár orosházi látogatásairól írt cikkeinket itt találod.

Békés megyében 9 járást alakítottak ki, az orosházi járás 54 ezer ember ellátásáért felel majd, 8 település tartozik ide, a székhely Orosháza. A nyolc településvezető közül Békéssámson polgármesterét helyettesítették, Nagyszénás polgármestere nem tudott részt venni a rendezvényen, ő már korábban aláírta a dokumentumokat. Kardoskutat pedig a település alpolgármestere képviselte, mint ismert, Ramasz Imre polgármester a közelmúltban elhunyt (a településen november 25-én lesz az időközi választás). Az orosházi járáshoz tartozik továbbá Gádoros, Pusztaföldvár, Tótkomlós és Csanádapáca. A járási rendszer január elsejével indul. Erdős Norberttől megtudtuk, a Békés megyei települések részéről ellenvetés, kifogás nem érkezett, ez nem minden megye esetében mondható el, példa erre Szeged és Hajdúszoboszló.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.