- hirdetés -

Új vezető a városi könyvtár élén. Íme a rövid portré.

Az augusztusi testületi ülésen szavazott bizalmat a város képviselő-testülete Buzai Csabának, aki így szeptember elsejétől a városi könyvtár igazgatója lett.

Buzai Csaba 1995 óta dolgozik a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. 2006-os indulása óta írja a könyvtár internetes naplóját, 2010 óta angol nyelvű blogját, ezek mellett a felnőtt könyvtár minden egyéb internetes felületének (fényképalbum, közösségi oldalak, podcast stb.) kezelése is hozzá tartozott. A könyvtárban mintegy tíz éve közreműködik az alapfokú számítógép-kezelői tanfolyamok megtartásában, 2011-től pedig a Könyvtári Intézet felkérésére az Országos Széchényi Könyvtár egyik akkreditált képzésén oktató. A játék 2008-as indulása óta a Veszíts el egy könyvet! országos olvasásnépszerűsítő játék szervezője. 2007-ben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség pályázatán elnyerte Az év fiatal könyvtárosa címet.

Buzai Csaba

– A könyvtár egy csodálatos közösségi hely – vallja Buzai Csaba –, mely mindenkor képes volt alkalmazkodni a változó használói igényekhez: egy valós fizikai tér, ahol a könyvkölcsönzés mellett tanfolyamokat rendezünk, előadásokat szervezünk, ahová újságot olvasni, játszani, filmet nézni, zenét hallgatni, internetezni, segítséget kérni, beszélgetni jöhetnek be az emberek.

–  Segítenünk kell az információhoz való közvetlen, és lehetőség szerint azonnali hozzáférést, biztosítanunk kell az esélyegyenlőséget, és méltó kereteket kell adnunk a művelődni, kikapcsolódni, feltöltődni vágyó könyvtárhasználóknak. Könyvtárunk elismertségének alapját az itt dolgozó kollektíva jelenti, nagy könnyebbség, hogy céljaink megvalósításában ilyen tudású, szellemiségű kollégák segítségére számíthatok. Továbbra is rendkívül fontos kihívásnak gondolom az olvasás népszerűsítését, a könyvtári állomány minél nagyobb kihasználtságát, vagy éppen a könyvtárakkal szembeni sztereotípiák ledöntését. A cél, hogy a könyvtár a különböző szolgáltatásaival, programjaival még közelebb kerüljön az itt élőkhöz, és aktív részesévé váljon a város kulturális életének – összegezte Buzai Csaba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.