- hirdetés -

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán országos aszályhelyzetet hirdetett , így kárenyhítő juttatást kaphatnak azok a gazdák, akik a szárazság miatt szenvedtek el károkat.

Az országos aszálykár meghirdetésével a vidékfejlesztési tárca minden segítséget megad ahhoz, hogy a gazdálkodók őszi munkájukat kevesebb teherrel végezhessék. A 2012. január elsejétől hatályos kockázatkezelési törvény szerint az aszálykár után akkor fizethető kárenyhítő juttatás:

– ha a termelő az aszálykárt bejelenti a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósághoz (az agrárkár-megállapító szervhez)
– az aszálykárt és a hozamcsökkenést az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait felhasználva agrárkár-megállapító szerv igazolja
– a termelő a kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig beérkezőleg maradéktalanul megfizeti
– a kárenyhítő juttatás iránti igényét november 30-ig benyújtja
– az adott termelő hozamérték-csökkenése üzemi szintjén mérve a 30%-os mértéket meghaladja
– az aszályhelyzetről a miniszter a közleményt kiadja.

Az új kockázatkezelési rendszerben kockázati közösség tagjai azok a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő mezőgazdasági termelők, akik egységes támogatási kérelmen jelezték csatlakozási szándékukat, vagy a termesztésre szolgáló terület nagysága meghaladja ültetvényeknél az 1 hektárt, szántóföldi zöldség termesztésénél az 5 hektárt, vagy egyéb szántóföldi kultúrák termesztésénél a 10 hektárt.

Az aszály jelentős károkat okozott (Fotó: Rosta Tibor)

A kárenyhítő juttatás teljes összegére azok a termelők jogosultak, akik mezőgazdasági biztosítást kötöttek az üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére kiterjedően. Ennek hiányában az uniós szabályok alapján a gazdálkodók csak az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak.

Az új kockázatkezelési rendszernek mintegy 74 ezer termelő a tagja és várhatóan 8,3 milliárd forint lesz a 2013. év elején kifizethető kárenyhítő juttatás- olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Az aszály a mezőgazdaság minden szegmensében óriási problémát okozott az orosházi gazdák számára is.  Július elején már látszott, hogy a szárazság nagy problémát okozhat, kiváltképp a kukoricánál. Ahol tudtak öntöztek, de ezt a gazdák töredéke tudja csak megtenni a jelentős költségek miatt. Az aszály pedig napról-napra rontotta a termést. Az orosházi székhelyű Vegetáció Kft 1600 hektáron gazdálkodik, amiből 750 hektáron termelnek kukoricát. Becsléseik szerint a területük 80 %-án lesz kimondottan rossz a termés, de vannak olyan területek és fajták, ahol azért még viszonylag elfogadható eredmény várható. Az, hogy pontosan mekkora kár érte a céget csak a betakarítás után mondható meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.