- hirdetés -

Hétezren ünnepeltek augusztus 20-án Gyopárosfürdőn, ahol kilencedik alkalommal rendezték meg az Európai Kenyérünnepet.

Már délelőtt sokan választották Gyopárosfürdőt, ahol először a legkisebbeket szólították meg egy bábelőadással. Közben már rotyogtak az ételek a bográcsokban, készült a langalló a kemencékben. A medencék is megteltek, hisz az időjárásra sem lehetett panasz, igazi strandidő volt.

A kenyérünnep egyik főszervezője, Asztalos László pék elmondta a kezdetekben csak orosházi pékségek termékeit bemutató kenyérünnep idővel nemzetközivé vált, idén a három külföldi kiállító mellett számos vidéki pékség mutatkozott be, viszont sajnálatos, hogy az orosháziak közül csak három pékség vállalta a részvételt.
– A pékszakmához szeretet kell és kemény munka- ezt sokan nem vállalják- összegzett a szakember. Manapság nem könnyű a pékségek élete, hisz a szakma véleményem szerint felhígult, a képzés egy kicsit háttérbe szorult- összegzett Asztalos László, aki munkatársaival az idei kenyérünnepre a hagyományoknak megfelelően kemencében sült langallót sütöttek a résztvevőknek. Sokan álltak sorba, az ínycsiklandozó illat pedig egyre többeket vonzott a kemencéhez.

Az elmaradhatatlan főzőverseny

A főzőversenyre összesen 12 társaság vállalta a megmérettetést. A zsűri két szempont alapján értékelt, természetesen az ételek íze mellett a terítésre is figyeltek.

A Kristofóri Zoltán és barátai nevű csapat

A vajdasági ízeket képviselték Magyarkanizsáról Koza Róbert és párja Bíró Edit. Tárcsán sült csirkemellel, combbal, nyakas karajjal, kolbásszal, pljeskavicával- egyszóval fergeteges ízkavalkáddal készültek. Egyébként tavaly is részt vettek a megmérettetésen, ugyanezzel az ételkülönlegességgel.
– Nekünk a részvétel a fontos, de azért megelégszünk egy első helyezéssel- összegzett szerényen a csapat nevében Bíró Edit.

A Kristofóri Zoltán és barátai elnevezésű csapat aratógulyással nevezett a versenyre. Más alkalommal is főztek már, akkor egy második helyezéssel térhettek haza.
– A megmérettetés mellett fontos az is, hogy együtt lehetünk, kikapcsolódhatunk- erről is szól ez a nap- hangsúlyozta Szikora Attila csapattag.

A főzőversenyen különdíjat kapott Botyánszki Máté csapatának kakaspörköltje, harmadik lett az önkormányzat GULI csapatának töltött káposztája, második díjjal jutalmazták Kristofóri Zoltán és barátai team aratógulyását, míg az első lett Koza Róbert csapatának tárcsán készült rostélyos, szerb specialitása.

Kenyerek, péksütemények, díszmunkák

A pékek utcájában kenyereket, péksüteményeket, számos különlegességeket, valamint látványos díszmunkákat vonultattak fel a szakma képviselői. Természetesen az idei Szent István napi kenyér sem hiányzott.

Első alkalommal mutatta be termékeit a pékek utcájában a soltvadkerti Király Pékség, standjuk igen tetszetős volt, termékeik pedig különlegesek és finomak, nagyon sokan megállták és csodálták díszmunkáikat.
– Szinte az utolsó pillanatban, vasárnap döntöttük el, hogy részt veszünk a rendezvényen. Hagyományos módon, kovásszal készült, bio, medvehagymás, illetve kukoricás kenyereket, valamint péksüteményeket, köztük székely kiflit is hoztunk, természetesen mindegyikből kóstolóval is készültünk. Nagyon jó a rendezvény, valószínűleg itt leszünk jövőre is, a jubileumi, tízedik Európai Kenyérünnepen- tájékoztatott Király István, a pékség vezetője.

A kenyér már a legkisebbeknek is ízlik (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Tőkés Tibor pékmester nem először vesz részt az Európai Kenyérünnepen, idén is egy különlegességgel, rántott krumplis kenyérrel készült és díszmunkákat is hozott a rendezvényre, köztük egy tetszetős szélmalmot, bőségszekeret, az ünnepre való tekintettel magyar koronát.
– A rántott krumplis kenyér ötlete ebéd közben született, mivel én erdélyi vagyok, nálunk közkedvelt étel a rántott krumpli, éppen ezt ettem, amikor eszembe jutott, mi lenne, ha egy kenyér alapanyagául szolgálna. A díszmunkák rozs- és fehérlisztből, szirupos vízből, több napig készültek- árulta el a fortélyokat Tőkés Tibor.

Megnyitó után Bangó Margit és Kovács Kati

Az ünnepélyes megnyitón Varga László, a Magyar Pékszövetség régióvezetője kiemelte, idén számos kiállító mutatja be termékeit a pékek utcájában, annak ellenére, hogy két évvel ezelőtt az országos kenyérünnep székhelye átkerült a fővárosba. Dr. Dancsó József polgármester a helyi, hazai és külföldi kiállítók mellett köszöntötte a testvértelepüléseink küldöttségeit is. Majd kiemelte, igyekeztek mindent megtenni azért, hogy ismét színvonalas rendezvény várja az orosháziakat és a városunkba látogatókat augusztus 20-án, köszönet ezért mindenkinek, aki részt vett és hozzájárult ennek megvalósításában.Végül a városvezető örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan kilátogattak a rendezvényre, majd ünnepélyesen megnyitotta a kilencedik Európai Kenyérünnepet.

A IX. Európai Kenyérünnep kiállítóinak díjazási eredményei írásunk végén olvashatók.

Nagyon sokan várták Bangó Margit fellépését. A 2006- ban Kossuth-díjat kapott művésznő 40 éves zenei pályáján a legfontosabb tényező talán a hitelesség. Ez a kulcsa annak a csodás érzésnek, ami elfogja az embert, ha dalait hallgatja. Bangó Margit zenei repertoárja egy „hungarikum zenetár”, amely megőrzi a jövő nemzedék számára mindazokat a sok száz éves magyar és roma értékeket, amelyeket bűn lenne magára hagyni. Dalaival nagyszerű hangulatot és felejthetetlen élményt nyújtott az orosházi közönségnek.

Kovács Kati kora délutáni koncertjét is sokan várták már, fiatal és idősebb egyaránt énekelte a jól ismert dalokat. A közönség a forróság ellenére annyira belelendült, hogy többször is visszakövetelte a színpadra az énekesnőt.

Kovács Kati után a szép lányok léptek színpadra, hogy elkápráztassák a zsűrit. A Kenyérünnep Szépe megtisztelő díjért 11 lány szállt versenybe, közülük Almási Györgyi nyerte meg a versenyt, második lett Veszprémi Klaudia, míg a harmadik helyet Kocsis Kitti érdemelte ki. A közönségdíjas Berta Anita lett.

Szintipop, rock és karaoke

A Compact Disco a fiatalokat mozgatta meg

A műsort egy magyar elektronikus együttes, a Compact Disco folytatta. Ők képviselték Magyarországot a 2012-es Eurovíziós Dalversenyen Azerbajdzsánban, ahol a 24. helyezést érték el. A közönség fiatalabb része vevő volt az elektronikus zenére, de a többség az árnyékba húzódva, érdeklődve figyelte a feketébe öltözött zenészek produkcióját.

Őket egy helyi együttes, a First zenekar követte a nagyszínpadon, akik népszerű pop és rock feldolgozásokat játszottak. Azonban mire a közönség igazán kezdett volna belelendülni a buliba, sajnos le kellett jönniük a színpadról, hiszen az előttük játszó Compact Disco csúszása miatt kevesebb idejük maradt zenélni.

Amíg az esti koncertre szerelték a hangcuccot, addig a programok átmentek a tószínpadra, ahol a „Hangolj rá Karaoke” tartotta lázban az érdeklődőket. A zsűri tagjai között két korábbi Megasztáros, Szabó Eszter és Kontor Tamás is helyet foglalt – és ha már erre jártak, zenéltek is egy kicsit.

Mi vagyunk a rock, mi vagyunk az élet

Az este igazi nagy durranása az EDDA Művek fellépése volt, sokan már délután EDDA pólóban jártak-keltek a strandon és kérdésünkre elmondták, nagyon várják Pataky Attila fellépését. Nem sokkal este fél 8 után meg is érkezett Pataky, igaz nem pont az, akit vártak. Ugyanis egy fiatalokból álló előzenekar, a Pataky Művek lépett színpadra. A névválasztás nem véletlen, hiszen a zenekar énekese az EDDA augusztus 20-án, magas állami elismerésben részesített énekesének Gergő nevű fia. A zenekar fél órás műsora alatt rendesen felpörgette az egyre gyűlő tömeget. A legnagyobb ováció mégis akkor jött, amikor az idősebb Pataky is színpadra érkezett és fiával együtt énekelt.

Pataky Attila egy percre sem hagyta pihenni a közönséget
(klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Mire besötétedett, teljesen megtelt a színpad előtti tér, közlekedni sem volt egyszerű a rengeteg embertől. Egyre többször hangzott fel a színpad előtti keménymagtól a “művek, művek, EDDA művek” rigmus. Ennek meglett a hatása, és végre színpadra lépett az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb magyar rockbandája. A közönség már az első szám alatt beindult, együtt hullámzott, mozgott, tapsolt énekelt a több ezer ember. A színpad előtt és mellett a tizenévestől a közel 90 évesig minden korosztály jelen volt, közösen énekelték a legnagyobb EDDA slágereket. Pataky nagyon profin gondoskodott arról, hogy egy percre se üljön le a koncert, folyamatosan énekeltette, tapsoltatta a közönséget. A legismertebb és legnagyobb EDDA slágereket játszották ezen az estén a közel kétórás koncerten, amit a tömeg óriási tapssal köszönt meg a végén.

A koncert után mindenki átvonult a tó mellé, és várta az elmaradhatatlan tűzijátékot. A látványos produkció nagyon jól megtervezett volt, a zene ütemére robbantak a fényjátékok, aminek hangulata tökéletesen illeszkedett a zenei aláfestéshez.

Megtudtuk, hogy a nap folyamán több mint 7000 látogató érkezett a kenyérünnepre, így az elmúlt évekhez viszonyítva majdnem duplájára emelkedett a látogatószám. A rendezvény szervezői köszönetet mondanak Orosháza városnak és az OTP Banknak támogatásukért.

A IX. orosházi Európai Kenyérünnep díjazottai:

Kenyér kategória:

1. Király Pékség Kft. Soltvadkert
2. Király Pékség Kft. Soltvadkert
3. DOWI Süti Kft. Békéscsaba

Péksütemény kategória

1. Király Pékség Kft. Soltvadkert
2. SZTR PEKARA BRAĆA 4 STAJKI PARPARIM Magyarkanizsa, Szerb Köztársaság, Vajdasági Autonóm Tartomány
3. Imco Consulting Kft. Orosháza

Reformtáplálkozási igényt kielégítő termék kategória

1. Bake Plus Kft. Budapest
2. DOWI Süti Kft. Békéscsaba
3. Király Pékség Kft. Soltvadkert

Díszmunka verseny ifjúsági kategória

1. Madarász Alexandra és Magyar Zsuzsanna
2. Magyar Zsuzsannaű
3. Süle Nikolett

Valamennyi helyezett a Harruckern János Közoktatási Intézmény, Szabadkígyósi tagintézmény tanulója. Felkészítők Nagy László és Liska László és Demó László oktatók

Díszmunka verseny felnőtt kategória

1. Príma Pék Kft. Budapest
2. Király pékség Kft. Soltvadkert
3. Rábai pékség, Monor

Legszebb stand kategória

1. Príma Pék Kft. Budapest
2. Asztalosné Szilágyi Julianna, Orosháza
3. Király Pékség Kft. Soltvadkert

Orosháza Önkormányzatának különdíja:

Asztalosné Szilágyi Julianna, Orosháza

Emléklapot kapott a részvételért három külföldi résztvevő:

SZTR PEKARA BRAĆA 4 STAJKI PARPARIM Magyarkanizsa Szerb Köztársaság, Vajdasági Autonóm Tartomány
ŽITOPROMET-MLIN Zenta, Magyarkanizsa Szerb Köztársaság, Vajdasági Autonóm Tartomány
MADEXPORT srl. Diószegi Pékség, Sepsiszentgyörgy, Román Köztársaság, Kovászna megye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.