- hirdetés -

Az aszály miatt legalább 200 mm csapadék hiányzik a talajból, ezért veszélyben a kukoricatermés. Öntözéssel még menthető a növény, anélkül azonban nem terem semmi.

A napokban írtunk arról, hogy már aratják a búzát, a termésátlag nagyon változó. Az általunk megkérdezett gazdák mindegyike elmondta, hogy a hosszan tartó esőmentes időszak és a forróság miatt kilátástalan a kukorica helyzete.

Gádoros határában találkoztunk Herczeg Tibor gazdálkodóval, aki megmutatta, mennyire rossz állapotban van a kukorica.
– A termés sok helyen egyenértékű a nullával. Sok növényen vannak már csőkezdemények, de vannak olyan szárak, amik egyáltalán nem hoznak csövet, a bibék pedig a csapadék hiányában elhalófélben vannak – mondta.

Herczeg Tibor vizsgálja a kukoricát

Herczeg Tibor kiemelte, 70 hektár kukoricát vetett, ebből 30 hektár már biztosan nem fog termést hozni.
– Legalább 200 mm eső hiányzik a mi területünkről. A jobb állapotban lévő tábláknak még jelenthet valamit a csapadék, de ehhez napokon belül esnie kellene. Az anyagi kárt egyelőre nehéz becsülni, de tízmilliós tételről van szó. A napraforgó is hasonló helyzetben van, ha az sem kap esőt napokon belül, teljesen tönkremegy – fogalmazott.

Hozzátette, a termést nem produkáló kukoricát le lehetne silózni, de mivel jószág állománya nincsen és a környéken sem nagyon lehet eladni a silót, így be kell dolgozni a földbe.

Az egyetlen lehetőség az öntözés

Nagyszénás határában járva sok helyen láttunk működő öntöző berendezéseket a földeken. Az Október 6. Gazda Kft ügyvezetője, Boér Ernő kalauzolt bennünket a hosszú kukoricatáblák között. A cég 500 hektáron áru kukoricát, 230 hektáron pedig csemege kukoricát termel.
– A mi térségünket különösen sújtja az aszály. Június 13-a óta nem volt csapadék, a 35-38 Celsius fokos hőmérséklet és a száraz szél pedig tragikus a növényekre nézve – mondta el Boér Ernő.

Ahol öntözik a kukoricát, ott megmenthető a termés (Fotók: Rosta Tibor)

A mezőgazdasági szakember elmondta, a kukorica termőterületéből 400 hektárt tudnak öntözni, közel 4 km hosszú területet kell bejárnia a gépnek.
– A többi száraz körülmények között van. Ha rövid időn belül nem kap jelentős csapadékot, akkor lesz olyan tábla, ahol nem is lesz termés. Az öntözés az egyetlen megoldás ebben az időben, még ha ez jelentős többlet költséget is jelent, hiszen enélkül egyáltalán nem lenne termés – hangsúlyozta Boér Ernő.

Az időjárási előrejelzések ugyan enyhülést mondanak a következő napokra, de jelentős csapadékra szinte sehol nem számíthatnak a gazdák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.