- hirdetés -

A napokban került fel a városháza tetejére az a napelemes rendszer, ami méréseket végez és később áramot is termel majd az önkormányzatnak.

A városháza tetején múlt hét óta napelemek gyűjtik be a napsugarakat, amit villamos árammá alakítanak. A rendszert a budapesti WBSnet Kft munkatársai telepítették orosházi szakemberekkel közösen.

– A 4 kilowattos fotovoltaikus áramtermelő rendszer elsődleges célja a mérés, adatgyűjtés, de a megtermelt energiát sem pazaroljuk el – mondta el az orosházi származású Megyik Zsolt, a WBSnet Kft energetikai projekt menedzsere. – A rendszer évi 5-6 ezer kW mennyiségben termel energiát. Ez egy négyfős család éves villamosenergia felhasználásának felel meg. A tesztüzemmel körülbelül augusztus közepére végzünk. Amint ez megvan, a rendszert rákapcsoljuk az önkormányzat villamos hálózatára, ami a hivatal villamosenergia fogyasztását csökkenti majd – ismertette a részleteket a szakember.

Megyik Zsolt a szerelést ellenőrzi az új napkollektorokon (Fotó: Melega Krisztián)

A napelemek mellé mérő és adatgyűjtő rendszer is került. Lehetőség nyílik a meteorológiai és termelési adatok folyamatos adatrögzítésére és kiértékelésére, valamint a rendszer demonstrációs jellegű, oktatási célú felhasználására, iskolai csoportok fogadására.

A beszerzés és a telepítés költségét teljes egészében a budapesti cég állta, az önkormányzat azzal segített, hogy helyet adtak a napelemeknek a városháza tetején.

– Az elemek déli tájolásúak, dőlésszögük 38 fokos. Magyarországon december 12-én van a legalacsonyabb napjárás, ezzel a tájolással és dőlésszöggel pedig ekkor is ideálisan termel majd a rendszer. A napelemeknek egyébként van egy sajátos működése. Nyáron, amikor hosszan és erősen süti a nap, annyira felmelegszik, hogy a teljesítménye visszaesik. A legjobban hűvös, napsütéses időben termelnek, de a napsütéses órák számát figyelembe véve mégis nyáron a legnagyobb az energia termelés – mondta el Megyik Zsolt.

A szakember kiemelte, a környéken egyelőre nem túl jellemző a napelemes rendszer, de idén már egyre több cég ruházott be. Hozzátette, hogy egy év alatt a napelemek ára 50 %-ot esett, így már sok magánszemélynek is megfizethető egy-egy kisebb házi rendszer. A város egyébként kiemelt figyelmet fordít a középületek energiahatékonyságára, és elkötelezett a megújuló energiák használata mellett, amiért tavaly megkapta a Napkorona Bajnokság különdíját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.