- hirdetés -

Csaknem 10 ezer kérelem érkezett megyei szinten a közös földtulajdon megszüntetésére.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint országosan 350 ezren kérték a közös földtulajdon megszüntetését a június elsejei határidőig. A költségeket az állam viseli, 3 milliárd forintot fordítanak az osztatlan közös megszüntetésére, mert a föld így jobban értékesíthető, hasznosítható – közölte a tárca.

9940 kérelem érkezett a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatalához a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozóan, ebből az orosházi körzeti földhivatal illetékességi területét illetően 1322.

– Ez a szám meghaladja az általunk becsült értéket – tudtuk meg Zátonyi Richárdtól, a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjétől. – Viszonyításképpen: 2005 és 2011 között összesen 2092 darab kérelmet teljesített a földhivatal, ezáltal 7101 új földrészlet (önálló tulajdonú ingatlan) keletkezett. Ezek területe 59 ezer 376 hektár. A megye területe 560 ezer hektár, ebből a termőföld területe megközelítőleg 460 ezer hektár, amelynek közel 75 %-a szántó. Mondhatjuk azt, hogy a termőföldek jelentős része osztatlan közös tulajdonban van – összegezte Zátonyi Richárd.

A kérelmek feldolgozását már elkezdték. Előreláthatólag a kérelmek 5-10%-a nem felel meg a jogszabályi rendelkezéseknek. Az elutasítás főbb okai között szerepel például az, hogy a kérelmezett terület nagysága nem éri el a jogszabályban meghatározott 3000 m2 területet, a kérelem erdőre vonatkozik, vagy a tulajdoni hányadot kárpótlás jogcímen szerezte valaki, vagy épp belterületre vonatkozott a kérelme – tájékoztatott a hivatalvezető.

Hogy mikor kezdődnek a földhivatal számára jelentős többletfeladatot jelentő kimérések, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy 2014. májusáig valamennyi kérelmet teljesíteni kell. A kérelmek elintézési sorrendjére a 2005. évi közjegyzői sorsolás eredménye az irányadó, amely körzeti földhivatali bontásban határozza meg az egyes települések sorrendjét. A kérelem vizsgálatát a terület előkészítése az osztásirányról rendelkező határozat meghozatala, majd a tulajdonostársak közötti egyezségkötés/sorsolás követi. A kialakuló földrészletre a tulajdonjog bejegyzését követően a helyszíni kimérés és a birtokbaadás, végül a földhasználat be-, illetve visszajegyzése következik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.