- hirdetés -

Ellenőrzik a termőterületeket, zártkerteket, július elsejétől pedig a parlagfüvet.

Májusban rendelte el a Vidékfejlesztési Minisztérium május az évente szokásos határszemlét, mely a megye erdő nélküli termőterületének 15 százalékára terjed ki. Az október 15-ig tartó határszemle során az Orosházi Körzeti Földhivatal is ellenőrzi elsődlegesen a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt kötelezettségek teljesítését illetékességi területén.

– A határszemle egyik kiemelt célja a termőföldek hasznosítási, mellék- és ideiglenes hasznosítási kötelezettségének ellenőrzése. A tulajdonos/földhasználó hasznosítási kötelezettségének a művelési ágnak megfelelő termeléssel, vagy termelés nélkül a terület gyommentesen tartásával tehet eleget. Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. Az ellenőrzés kiterjed a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására, a termőföldek művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is. Az idei évben a földhivatal fokozott figyelmet fordít a „zártkerti” ingatlanokra – tudtuk meg a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjétől, Zátonyi Richárdtól.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása esetén a bírság összege a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona értékének kétezerszerese, de minimum10 ezer forint. Zátonyi Richárd kiemelte, július 1-jétől a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzési munkáit is elkezdi a földhivatal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.