- hirdetés -

Az Orosfarm Zrt területén mintegy 300 hektáron pusztított a szombati vihar és jégeső.

A szombati viharról már írtunk és azt is olvashattátok, hogy egy villám belecsapott a katolikus templom tornyába és tönkretette a harangozó rendszert.

De a mezőgazdaság is megsínylette a viharos időjárást. Az Orosfarm Zrt területén Pusztaföldvár mellett több táblát is elkapott a heves jégeső. A szombat éjszakai vihar 25-30 mm csapadékot hozott, de emellett a cég által megművelt 2700 hektárból mintegy 300 hektáron kárt is okozott.

– A jégből kapott a kukorica, a búza és a mák is, az előzetes felmérések szerint 6-10 millió forintos kárunk van. Nehéz ezt megbecsülni, mert a kukoricánál a leveleket verte szét a jég, de bízunk abban, hogy a korai fejlődési stádiumban lévő növény kiheveri a jégverést és az eső jótékony hatása még megmentheti a termést. Nagyobb a gondunk a búzánál, hiszen az érés előtti állapotban kapta a jeget, eltörtek a kalászok amikből kiperegtek a szemek. A mákkal vetett területünk is kapott egy sávban jeget, ott szerencsére nem jelentős a kár – mondta el Dominkó Sándor, az Orosfarm elnöke.

A kukoricát is elverte a jég (Fotó: Rosta Tibor)

A mezőgazdasági cég területeit egy hónappal ezelőtt már elverte a jég, akkor nagyjából 15 milliós volt a károkozás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.