- hirdetés -

Hazánkban az utóbbi évben megnőtt az agyhártyagyulladásos esetek száma.

Főleg a fiatal felnőttek körében fordultak elő a meningococcus C típus okozta esetek. A betegség ellen létezik védőoltás, amit tanácsos már gyermekkorban beadatni. A részletekről dr. Csányi Ágnes gyermekorvost kérdeztük.

Gondoljunk a megelőzésre, kérjük a védőoltást (illusztráció)

– Az agyhártyagyulladás az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése, ami súlyos, életveszélyes állapot, és sürgősségi orvosi beavatkozást igényel. Gyógyulás után is nagyon gyakran maradandó idegrendszeri károsodásokhoz vezethet. Mikroorganizmusok által okozott fertőzés, pontosabban vírusok, baktériumok, gombák, de a paraziták a leggyakoribb kórokozói.

A beteg korától függően más és más baktériumok okoznak agyhártyagyulladást. A tünetei a rettenetes fejfájás és nyakmegmerevedés, valamint hirtelen magas láz és megváltozott elmeállapot. Egyéb tünetek: fotofóbia (fényiszony), fonofóbia (hangiszony), idegesség, delírium, kisgyerekek esetében görcsök. A Neisseria meningitidis kokkusz által okozott betegségre jellegzetesen egy gyorsan terjedő kék és lila színű pontokból álló kiütés, a bőrvérzéses kiütés előzi meg a többi tünetet. Ez rendszertelenül terjed a csípőn, a lábszárakon, a kötőhártyán, és olykor a beteg talpán és tenyerén. A diagnosztikai vizsgálatok közé tartozik egy kimerítő vérvizsgálat teljes vérsejtszámlálással, valamint egy mellkasröntgen, de a leglényegesebb vizsgálat, ami a meningitiszt bizonyítani tudja az agy-gerincvelői folyadék (liquor) analízise- összegzett a gyerekorvos. Kezelése intenzív osztályon antibiotikumok, szteroidok, egyéb, az élet fenntartását szolgáló kezelések segítségével történik.

A kezelés hatékonysága függ a pontos októl és a beteg életkorától: az újszülöttek és a csecsemők körében a halálozás 20–30 %. A bakteriális agyhártyagyulladással kezelt nagyobb gyerekek 2%-át nem sikerül megmenteni. A felnőttek 19–37 % nem éli túl a betegséget még kezelés mellett sem.

A meningococcusok több típusa ellen is létezik védőoltás, ezek az A, C, W135 és Y törzsek. Azokban az országokban, ahol bevezették a C törzs elleni védőoltást, nagymértékben csökkent az agyhártyagyulladásos esetek száma. A Streptococcus pneumoniae elleni PCV védőoltás a kórokozó összes szerotípusa ellen véd. Ez az oltás szintén hozzájárult a pneumococcusos agyhártyagyulladás leküzdéséhez. A védőoltás segíthet legyőzni ezt a betegséget is, éljünk a lehetőséggel, kérjük az oltást a házi gyermekorvostól gyermekeink védelme érdekében.

Hozzászóló jelezte, hogy felíratta az egyik legmodernebb védőoltást, sorba járja Orosházán a gyógyszertárakat, de mindenhol hiánycikk. Észrevételével kapcsolatban megkerestük dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvost, akitől az alábbi választ kaptuk: – A Meningococcus különböző szerotípusai közül, jelenleg a C szerotípus ellen lehet vakcinával védekezni. Gyógyszerkereskedelmi forgalomban az alábbi készítmények kaphatók: Meningococcus C tisztított antigén: Meningitec vakcina – 1×0,5 ml, Menjugate 10 mikrogramm por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz – 1×0,5 ml, Neis Vac-C szuszpenziós injekció – 1x (5). A Fehér Kígyó, a Csiki és a Pingvin Patikákban folyamatos az oltóanyag ellátottság (Meningitec, Menjugate). Az Aranykehely és a Szent István Patikákban megrendelésre tudják beszerezni. A beszerzési idő nagyon rövid, például a mai nap délelőtt megrendelt oltóanyagot ma délutánra be tudják szerezni. Bármelyik oltóanyag biztonságos és hatékony!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.