- hirdetés -

Ötödik lett kategóriájában Mókus, az orosházi tehén. Az Agro-M különdíjat is kapott.

A magyar mezőgazdaság és állattenyésztés egyik legnagyobb hazai seregszemléjén, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon ért el jelentős sikereket az orosházi Agro-M Zrt. Mókus, az Agro-M tehene kategóriájában az ötödik lett a tenyészállat-bírálaton. A szarvasmarha-ágazat igazgatója úgy fogalmazott, az utóbbi időszak legeredményesebb szereplése volt a hódmezővásárhelyi.

Mókus kiérdemelte a rangos helyezést

– A 36-tól 42 hónapos életkorban lévő tehenek kategóriájában az ötödik helyezést értük el Mókus nevű tehenünkkel, ami jelenleg 50,2 kg egyedi napi tejtermeléssel rendelkezik. A verseny szorosságára jellemző, hogy ebben a korcsoportban volt a legtöbb induló. A tizennyolc tenyészállat közül a nemzetközi bíró ötöt emelt ki, köztük Mókust. Úgy gondolom, az ötödik hely nagyon szép eredmény – tudtuk meg dr. Muntyán Jánostól, az Agro-M szarvasmarha-ágazati igazgatójától.

A tenyészállat-bírálaton a zsűri több szempont alapján állítja fel a végső sorrendet, de az egyik legfontosabb a termelést elősegítő küllemi jegyek. Mókus testalkata, tőgye, lábszerkezete, összességében egész megjelenése kiérdemelte a rangos helyezést, ami öregbíti a cég hírnevét. Mókus az Agro-M saját tenyésztésű állata, egy kiváló pedigrével rendelkező, az amerikai listát hosszú ideig vezető bika, Goldwin utódja. Az Agro-M úgy tervezi, Mókust a jövőben is szerepelteti különböző versenyeken.

Muntyán doktor elmondta, folyamatosan törekednek az állomány genetikai javítására, hogy mind küllemben, mind termelésben minél jobb egyedek szülessenek. A Holstein-fríz nemesítésében, valamint a kanadai genetika népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt ért el a cég, ezért a szakmai napokon különdíjat is kapott. Az elismerést a cég vezérigazgatójának, Rozsnyai Sándornak a Semex igazgató tanácsának tagjai, Léonard Chabot és Gerrit Wensink adta át.

Rozsnyai Sándornak (b) Léonard Chabot és Gerrit Wensink (j) gratulál (Fotók: Agro-M)

Noha a hazai állattenyésztés színvonalas, maga az ágazat gondokkal küzd, többek közt a tej kirívóan alacsony felvásárlási ára miatt. Muntyán János úgy véli, az ágazat felső vezetése adós egy megfelelő szakmai koncepcióval, ami meghatározhatná az eredményes tevékenység alapjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.