- hirdetés -

Az AFS Magyarország Diák Csereprogram olyan családokat keres, akik vendégül látnának külföldi diákokat Orosházán.

Az AFS Magyarország már 21 éve tevékenykedik hazánkban. Orosházára 2001-től minden évben 1-2 cserediák érkezett, 2005-től azonban 6-8 diák is élt és tanult nálunk Amerikából, Németországból,Venezuelából, Brazíliából, Japánból.

Orosháza önálló körzetként működik az AFS-en belül, így tréningeket és külföldi csoportokat is fogadhat.
– Az önkéntesek létszáma folyamatosan gyarapodik fogadó családok és önkéntes fiatalok személyében. Az elmúlt 11 évben 46 külföldi diák és körülbelül 100 önkéntes fiatal kapcsolódott az AFS Orosháza körzet családjába – mondta el dr. Csizmadia Ferencné Ibolya, az AFS Magyarország Orosháza körzetvezetője.

Orosházán a Táncsics gimnázium és a Székács evangélikus iskola fogadta be az itt élő cserediákokat. A 2012-13-as tanévre is Magyarországra érkezik 105 cserediák a világ minden földrészéről, számukra keresnek fogadó családokat az ország egész területén, így Orosházán is.

Nem vendégek, hanem családtagok

– A külföldi diákok idén augusztus 20-án érkeznek Budapestre, és két nap tábor után kerülnek a fogadócsaládokhoz. A diákok egy tanévet töltenek Magyarországon, ez idő alatt elsajátítják a kultúrát, a nyelvet. Fontos, hogy a magyar családoknál ők nem vendégek lesznek! Részt vesznek a családi élet minden napjaiban, kiveszik a részüket a napi teendőkből. Így ismerik meg a magyar kultúrát, gasztronómiát és a magyar nyelvet. Minden nap iskolába járnak, kiépítik az új baráti körüket, élik a diákok mindennapi életét – ismertette Csizmadiáné.

A cserediákok és a vendéglátók közös programokat is szerveznek (Fotó: AFS Orosháza)

Hozzátette, hogy minden ide érkező diák beszél angolul, eleinte ezt használják kommunikációs nyelvként a családban és az iskolában, de elvárás, hogy minél hamarabb megtanuljanak magyarul. A családban, az iskolában és környezetében hallják a magyar nyelvet és már karácsonyra, de van aki hamarabb is beszél folyékonyan magyarul. A külföldi diákok 2013 májusában magyar nyelvvizsgát tesznek és július első napjaiban utaznak haza. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezután sem szakad meg a kapcsolat a vendéglátók és a diákok között, hiszen ennyi idő alatt ők is családtagokká válnak, a diákok rendszeresen visszajárnak Magyarországra. A diákcsere program lehetőséget nyújt a családoknak, és gyerekeiknek az interkulturális kapcsolatokra, ezzel is hozzájárulva a minél szélesebb világlátásukhoz.

Az alábbi elérhetőségeken várják azoknak a családoknak a jelentkezését akik 3, 6, illetve 10 hónapra fogadnának cserediákot.

dr. Csizmadia Ferencné Ibolya – AFS Magyarország Orosháza körzetvezetője
Telefon : +36/70 943 0030
Email : csfne.ibolya@gmail.com
Cím : 5900, Orosháza Arany János utca 4/a

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.