- hirdetés -

A kazánokat gyártó orosházi cég ezzel kívánja a bővülő termelés mellett időben teljesíteni hitel- és egyéb tartozásait.

Az orosházi Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. 55 millió forint likviditási és fejlesztési támogatáshoz jutott a Széchényi Tőkebefektetési Alap forrásaiból – közölte Szabó Géza tulajdonos-ügyvezető az MTI-vel hétfőn.

Szabó Géza elmondta: a Széchényi Tőkebefektetési Alap az Euro-Unior részére hitelt nyújtott, egyidejűleg egyharmados tulajdonrészt szerzett a társaságban, részt vesz a cég menedzselésében, a hitelforrás felhasználásának ellenőrzésében. A társaság a Széchényi Tőkejuttatási Alap segítségével esélyt kapott arra, hogy bővülő termelés mellett időben teljesítse hitel- és egyéb tartozásait – tette hozzá Szabó Géza.

A nemzetközi gépipari piacra beszállító, kazánokat gyártó vállalkozás 2008-ban került nehéz helyzetbe, amikor a nemzetközi gazdasági válság miatt lecsökkentek a beszállítói megrendelések, és a saját gyártású kazánokra jóval kevesebb megrendelés érkezett. A nemzetközi beszállítói elvárások teljesítése érdekében a válság előtti évben, 2007-ben új csarnokot épített a társaság, és modern fémmegmunkáló eszközöket vásárolt, a megrendelések csökkenése miatt azonban a társaság nehezen tudta teljesíteni a beruházás miatt keletkező többletkiadásokat.

Az Euro-Unior termelése 2010-ben a mélypontról indult fejlődésnek, az előző évi 42 millió forintról 121 millió forintra bővült. A többlet-termelést a Linamar Zrt. ismét bővülő megrendelései tették lehetővé, és alternatív energiaforrásokat hasznosító újabb, saját fejlesztésű kazánjaik bevezetése a piacon. A társaság éves árbevétele 2012-ben várhatóan eléri a 200 millió forintot.

Az ügyvezető elmondta: a társaság a Linamar Zrt.-től további megrendelésekre számít, az Euro-Unior az orosházi gépipari innovációs klaszter tagjaként kisebb cégekkel közösen nagyobb megrendeléseket is tud teljesíteni. A társaság azzal számol, hogy a foszilis energia drágulása növeli az alternatív tüzelésű kazánok iránti keresletet az ipari felhasználók, az önkormányzati intézmények, a mezőgazdasági termelők és a lakosság részéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.