- hirdetés -

A nehézségek ellenére jó évet zárt az AGRO-M Zrt, a szarvasmarha ágazat pedig országos szinten is az elitbe került.

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete minden évben összegyűjti az országban az ellenőrzött tehenészetek 305 napos zárt laktációs tejtermelési adatait. Ennek alapján rangsort készítenek és 9500 kg fölötti termelésnél elismerő oklevéllel jutalmazzák a tehenészetet. Ezt az oklevelet adta át az egyesület nevében az AGRO-M Zrt vezetőinek Kőrösi Zsolt tenyésztésvezető április 26-án, a szarvasmarha telepen tartott évértékelő ünnepségen.

Kiemelkedő tejtermelés 2011-ben

A magyar tejtermelési átlag 8750 kg környékén mozog, az AGRO-M Zrt. 2011-es 10714 kg-os zárt laktációs termelésével a megyében első, országos szinten az előkelő 13. helyen végzett.
– Ez az eredmény óriási szakmai presztízs, nagy értéke van. A kilogramm termelésben 2010-ben némi megtorpanás volt, a 2011-es év azonban ugrásszerű változást hozott, hiszen közel 1200 kilót emeltünk az éves tejtermelésünkön. Összességében elmondható, hogy folyamatosan emelkedő tendenciát mutatunk, azért dolgozunk, hogy ezt a szintet idén megtartsuk, és ha lehet, emeljük – mondta értékelésében dr. Muntyán János, szarvasmarha-ágazati igazgató.

Rozsnyai Sándor és dr. Muntyán János az elismerő oklevéllel (Fotók: Melega Krisztián)

Az értékelésben elhangzott, hogy a termelésnövekedés hátterében komoly tenyésztői, genetikai munka húzódik meg, ez az alapja az eredményeknek. Dr. Muntyán kiemelte, az állomány az elmúlt években megerősödött, ezért elsősorban a genetikai és termelési adottságokat kívánják a jövőben felszínre hozni.
– Országosan több mint 400 azoknak a tehenészeteknek a száma, amelyek ellenőrzöttként vannak nyilvántartva. Ezek közül a tenyészértékbecslés alapján genetikai szinten az ötvenen belül van a tehenészeti telepünk, ami jó alapot ad a következő időszak fejlődéséhez.

A tej ára zuhan. De nem a boltokban

Elhangzott, az elmúlt években sok vita volt a cégen belül, hogy a folyamatosan veszteséget termelő szarvasmarha ágazatot megtartsák-e.
– A szarvasmarha ágazatban 2011-re 58 millió forintos veszteséget terveztünk. Ám a kimagasló szakmai munkának és az évekkel ezelőtt elindított szervezeti változásoknak köszönhetően nullára hoztuk az évet, illetve ha a támogatásokat hozzászámítjuk, akkor mintegy 107 millió forintos eredményt értünk el. Ez pedig azt igazolja, jó döntést hoztunk, amikor a bezárás helyett fejlesztettünk – mondta Rozsnyai Sándor, az AGRO-M Zrt. vezérigazgatója.

Az AGRO-M szarvasmarhái jól tejeltek 2011-ben

Kiemelte azonban, hogy a szarvasmarha ágazat továbbra is nehéz helyzetben van, aminek elsődleges oka a tej kirívóan alacsony felvásárlási ára.
– Az elmúlt napokban újabb 7 forinttal csökkent a tej felvásárlási ára. Ha ez így maradna egész évben, az 40-50 millió forintos kiesést jelentene. Hogy mi lehet az oka ennek az újabb felvásárlási árcsökkenésnek, azt mi is szeretnénk tudni. A magyarázat az volt, hogy összeomlott a tejpiac. Viszont ez csak a felvásárlási oldalon észlelhető, a boltokban nem látjuk, hogy most 7 forinttal lejjebb ment volna a forgalomba hozott tej ára – fogalmazott Rozsnyai. Hozzátette, ha záros határidőn belül nem emelkedik a felvásárlási ár, akkor további költségcsökkentéssel, és még hatékonyabb szakmai munkával valamit lehet ellensúlyozni, de ekkora összeget nem tud a cég “lenyelni”, hiszen az éves árbevételnek nagyjából 10 %-a lenne a veszteség.

A nővénytermesztés a zászlóshajó

A mezőgazdasági cég mindhárom ágazata jól teljesített 2011-ben, a nyereség a tervezettnél magasabb lett. A sertéságazat is hozta a tervezett eredményét, a növénytermesztés pedig ismét kimagaslóan teljesített. Rozsnyai elmondta, hogy az agrártámogatások az Európai Uniós csatlakozás óta főként a növénytermesztést segítik, a céghez befolyt támogatások több mint hatvan százaléka a növénytermesztéshez kapcsolódik. Az AGRO-M Zrt közel 200 főt foglalkoztat. Lenne igény és szükség plusz létszámra, de ezt nem tudják bevállalni.

Az értékelések és a beszámolók végén a vezérigazgató a tavalyi évben kiemelkedő munkát végző tehenészeti dolgozóknak elismerő oklevelet és pénzjutalmat nyújtott át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.