- hirdetés -

Az Olajgép-Tec Kft fejlesztése elkezdte a próbaüzemet. Az olaj és gázipari cég fejlesztése után a környező országok és arab befektetők is érdeklődnek.

Az Olajgép-Tec Kft. az „Olaj és gáztermelési technológiák csővezetékeiben, gázhidrát kialakulás megakadályozására szolgáló, speciális inhibitor adagoló berendezések komplex rendszerének kifejlesztése” tárgyú, GOP-1.3.1-10/A-2010-0133 jelű pályázati időszakos projektértékelő rendezvényét tartotta Tótkomlóson a Természet Házában április 5-én.

Elkezdődött a tesztüzem

A pályázat 2010. szeptember 30-án indult, 2011. február 18-án nyertesnek hirdették. Ezután elkezdődött a tényleges munka, 2012. április 5-én az ötletből pedig valóság lett. A kamion és a mobil laboratórium elkészült, ami két konténert foglal magába. Az egyikben maga a vizsgáló állomás és a műszerek kaptak helyet, a másikban pedig a tárgyaló, mosdó, WC, öltöző található. A következő hetekben olaj- és gázipari területeken tesztelik és finomítják a rendszert.

A mérnökök már megkezdték a próbaüzemet (Fotó: Melega Krisztián)

Gázkitermelés közben nem csak gáz, hanem folyadék is a felszínre tör, mely a nyomáskülönbségekből adódóan – főként a hideg hónapokban – gyakorta eldugul a szilárd, kristályos gázhidrát kiválása miatt. Ez ellen egy környezetbarát anyagot, úgynevezett inhibitort fejlesztett ki a Mol Nyrt, mely kiváltja a nagyon drága és környezetszennyező metanolt. A projekt állásáról és a fejlesztés menetéről Horváth Ferenc számolt be.

– A mobil laboratóriumban a számítógépek a kitermeléshez fontos adatokat mérik, amiket feldolgoznak és tárolnak. Ezen adatok ismeretében lehet a hidrátosodás ellen beavatkozni a helyszínen az inhibitor anyag vezetékbe juttatásával. Az eldugult gázkútból mintát vesznek, a laboratóriumban elvégzik a szükséges méréseket, kiválasztják a megfelelő inhibitort, előírják a szükséges mennyiséget és a gázkúthoz telepítenek egy adagoló berendezést, mely az inhibitort adagolja. Az eddigi gyakorlat szerint egy ilyen művelet közel 3 hónapot vett igénybe, a kamion munkába állása után ez az idő egy hétre csökken – mondta a gázipari szakember.

Magyar, ukrán, török, szerb és arab érdeklődők

Menet közben újabb ötletek, javaslatok merültek fel, amit az eredeti tervek mellé beépítettek, így már mindenféle vezetékben, gáz vagy folyékony halmazállapotban közlekedő anyagok vizsgálatát is meg tudják oldani.

– Már keresünk gépész és vegyész technikusokat, akik a komplex rendszert működtetik, hiszen ez igen magas kvalifikáltságú szakembergárdát igényel. Öröm számomra, hogy a MOL mellett ukrán, török és szerb szakemberek is jelen voltak az eseményen, de mellettük arab országok is érdeklődnek a technológia iránt – mondta Farkas Pál, az Olajgép-Tec Kft ügyvezető igazgatója.

Faragó Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal külgazdasági projekt koordinátora is jelen volt az eseményen. Kiemelte, a magyar kormány támogatja a hasonló projekteket, hiszen ez illeszkedik a tervekhez.
– A kormányzat a jelenlegi szűkös pénzügyi helyzet ellenére is további pályázatokat hirdet meg, mert ebben látja biztosítottnak a fejlődést a magas hozzáadott értéket jelentő technológiák esetében. Szeretnénk kitörni abból a szerepkörből, amibe Magyarországot beskatulyázták, miszerint ide az alacsony munkabérért érdemes jönni. Az ilyen fejlesztések is bizonyítják, hogy nálunk is megvan az a szaktudás, amivel komoly értéket tudunk teremteni, magas technológiai értéket állítunk elő – mondta.

A projekt teljes összege 232 340 901 forint, ebből 43.76 %-os támogatást, 101 674 441 forintot nyertek az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.