- hirdetés -

Csütörtökön délelőtt adták át a Cerlux Kft új üzemcsarnokát. A villamosipari szigetelő alkatrészeket gyártó cég hosszú távra tervez és újabb fejlesztésekben gondolkodik.

A csorvási úton található Cerlux Kft tulajdonosa az amerikai-magyar kettős állampolgárságú Sauska Krisztián, aki 20 évvel ezelőtt 1992-ben alapította meg a céget. A műszaki kerámia gyártása már 1976-ben elindult Orosházán, így ennek komoly szakmai múltja van a városban. Erre is alapozva a cég villamosipari szigetelő alkatrészeket gyárt. Éves szinten mintegy 4,5 millió darab, elsősorban lámpákhoz illetve elektromos berendezéshez való magas hozzáadott értékű ipari-műszaki szigetelő alkatrészt, kerámiát értékesítenek. Ezeknek mintegy kétharmadát az Amerikai Egyesült Államokba exportálják, a többi az Európai Unióba és belföldre kerül.

Az ünnepélyes átadóünnepségen dr. Dancsó József polgármester – utalva a két héttel ezelőtti Linamar csarnok átadóra – elmondta, a városnak nagyon fontosak a hasonló beruházások.
– Egy ilyen fejlesztés a cégnek is nagy lépést jelent, de ebből természetesen Orosháza és a környező települések is profitálnak. A tulajdonosi döntés is azt bizonyítja, hogy az itt dolgozók jól végzik a munkájukat, ezért érdemes itt fejleszteni. A bővítéssel új munkahelyek létesültek ami enyhíti a munkanélküliséget, közelebb visz a stabil foglalkoztatási háttérhez, de az sem mellékes, hogy az iparűzési adó is növekedhet, amiből a teljes város profitál – mondta a polgármester.

Az új üzemcsarnokban készülnek a villamosipari alkatrészek (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A Cerlux Kft ügyvezető igazgatója, Frankó Gábor ismertette a cég eddigi eredményeit és beruházásait. Összesen 77 millió forint volt a beruházás összes költsége, 67 millióra pályáztak, ebből 23,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az 502 négyzetméteres csarnok felújítására.
– Jelenleg 100 főt foglalkoztatunk saját állományban és a beruházásnak köszönhetően 40 fő kölcsönzött munkavállalót is alkalmazunk. A napokban döntöttünk újabb 8 fő felvételről, mert szerencsére van megrendelés és munka. Újabb fejlesztéseket is tervezünk, főleg gépeket kívánunk vásárolni 40-50 millió forint értékben – mondta Frankó Gábor.

Kihangsúlyozta: az elmúlt években fokozták a gyártást, ráadásul a nemzetközi piaci verseny is erősödött, ezért a tulajdonos olyan beruházásokról döntött, amelyek növelik a kapacitást és az energia-hatékonyságot. A cég 2005-ben megvásárolta a mögöttük lévő egykori Kazép telephelyet, így ez a meglévő ingatlanbázis ugródeszka volt a további fejlesztéshez. Az egyik korábbi műhelyt műszakilag teljesen felújították, és ide került a gyártás újabb része.
– A kerámia készítéséhez több lépcsős égetés szükséges, ennek volt szűkében a cég az elmúlt években. Most egy 2 köbméteres, 1000 Celsius fokon üzemelő kemencével bővítettünk, amely 30 %-al kevesebbet fogyaszt, mint a régi kemence, így sokkal hatékonyabb a termelés. Az üzembővítés emellett megszüntette a korábbi zsúfoltságot is – mondta Frankó Gábor.

A Cerlux Kft fontosnak tartja a civil szféra és a város közéletének erősítését, ezért közel egy tucat egyesületet, alapítványt, sportklubot támogat Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.