- hirdetés -

A februári nagy hidegben 59 vízmérő, illetve bekötő vezeték fagyott el Orosházán. A téli időszak egyik sorozatosan visszatérő problémája a vízmérők, belső vezetékhálózatok elfagyása. A Békés Megyei Vízművek Zrt. rendszeres figyelemfelhívásának köszönhetően évről évre mind kevesebb vízmérő-tulajdonos jár pórul.

– Ám a felhívások ellenére is a február elején érkező rendkívüli hideg időjárás komoly problémákat okozott működési területünkön. A február 1-jétől 21-ig terjedő időszakban Békés megyében közel ezer vízmérő, illetve bekötő vezeték fagyott el. Orosházán ez a szám 59, amely arányait tekintve átlagosnak nevezhető. Az idő enyhülésével, az olvadással várhatóan újabb fogyasztók találkoznak majd a problémával, ugyanis a vastag hótakaró szigetelte az elfagyott vízmérőt, bekötő vezetéket. A legtöbb elfagyás a nem lakott ingatlanoknál, hétvégi házaknál történik – tájékoztatott Diós Zsolt, a Békés Megyei Vízművek Zrt. PR munkatársa.

Egy szétfagyott vezetéken, átlagos nyomásviszonyok mellett 0,5 mm-es résen naponta 0, 5 m3, havonta 15 m3, 1 mm-es résen naponta 1,5 m3, havonta 46 m3, 3 mm-es résen naponta 12 m3, havonta 360 m3 , 5 mm-es résen naponta 32 m3, havonta 1000 m3 víz is elfolyhat.

A vízmérő illetve a bekötő vezeték elfagyásának problémáját a Békés Megyei Vízművek szakemberei azonnal orvosolják, de a kár a fogyasztókat terheli. A jelenlegi jogszabályok szerint a fagyott vízmérő kicserélésének költsége a fogyasztót terheli, abban az esetben is, ha az elfagyás nem a saját hibájából történik. Az új vízmérő több mint 13 ezer forintba kerül. További költség lehet a magasabb vízdíjszámla és az ingatlanban keletkező kár kijavíttatása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.