- hirdetés -

Hogyan mossunk helyesen kezet és milyen finomságokat érdemes megkóstolni.

A helyes kézmosásról Selmeczi Edit, a Vörösmarty iskola pedagógusa beszélt a gyerekeknek a közelmúltban tartott iskolai játszóházi programon. Selmeczi Edit kérdésünkre elmondta, rendkívül fontos, hogy a helyes kézmosást már kisgyermekkorban megtanítsa a szülő, az óvodában pedig már minden gyerek tudja, hogy evés előtt és után kezet kell mosni.

– A gyerekek túlnyomó többsége tudja, hogy a rendszeres kézmosás megvéd a fertőző betegségek ellen. Mégis azt hiszem, hogy a téma nem elhanyagolható, hiszen nemhiába van a Kézmosás Világnapját (október 15.) Ezért is gondoltuk, hogy az egészséges játszóházi programba játékosan belevesszük ezt a témakört. Képeket kellett helyes sorrendbe rakni az iskolánkba látogató ovisoknak – sorolta Selmeczi Edit, aki jó trükként ajánlotta, hogy kézmosás közben mondassunk versikét, mondókát a kicsikkel, akik így megfelelő ideig mossák a kezüket.

Kézmosás után finom falatok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A helyes kézmosás 4 fontos részből áll. Benedvesített a kezet, csak ezután rakunk rá szappant. Utána legalább 15-30 másodpercen keresztül dörzsöljük a szappant az egész kézfejen, az ujjak közötti területeket és a körmöket is beleértve. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a bőrre tapadt baktériumokat fellazítsuk. Folyó víz alatt eltávolítjuk az összes szappant a kézről, hogy ne szárítsa ki vagy irritálja a bőrt. És végül lehetőleg papírtörlőt használjunk, amit utána kidobunk, a nedves textiltörölközőkben ugyanis örömmel tanyáznak további baktériumok, melyek kézmosás után azonnal visszakerülnek a kézre. Ha nyilvános helyen mosunk kezet, akkor érdemes a csapot is a papír segítségével elzárni, és a kilincset se fogjuk meg puszta kézzel, ha lehetséges – foglalta össze a tanárnő.

Miután a játszóház keretében az iskolába látogató ovisok megismerkedtek az alaposan kézmosás rejtelmeivel, megkóstolhattak több egészséges ételt is, így például a sült tököt, a csíramálét, a házi készítésű padlizsánkrémet és a zakuszkát is rozskenyérrel kísérve. Azt a gyerekek nagyon jól tudják, hogy milyen sok vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, itt azonban még nem ér véget az egészséges ételek sora, ezért is kóstoltattak a korábban favorizált gyümölcssaláta helyett különlegesebb ízeket. Az ízletes ételek elkészítésére a gyerekeknél hatékonyabban senki sem biztathatja az otthoniakat. Selmeczi Edit bízik abban, hogy az egészségről játékos formája tanult ismereteket a kicsik otthon is kamatoztatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.