- hirdetés -

Szerdán ezernél is több kisgyereknek muzsikált Orosházán a Kaláka együttes.

A négytagú, negyven éves zenekar három tagja varázsolta el zenéjével a Micimackó bérlet keretében, a három előadás alatt az apróságokat. A hallgatóság több hangszerrel és a zene révén a versek ritmusaival is megismerkedhetett. Klasszikus és kortárs költők sorai szólaltak meg számos zenei műfajba vezetve be a közönséget.

Gryllus Dániel kérdésünkre elmondta: nem tudatosan vállalt értékátadásról van szó az ő esetükben, nem valamiféle misszióra vállalkoznak, egyszerűen a különböző zenei hatások révén zenészekként gondolták újra a verseket, muzsikálják ki az azokban lévő dallamokat. A zenekar még ebben a hónapban megjelenteti soron következő verses CD-jét, a 25.-et: Szabó Lőrinc verseibe mélyedtek bele az elmúlt hónapokban a Prima Primissima és Kossuth-díjas muzsikusok.

A Kaláka együttes nagy sikert aratott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A gyermekek ebben a korban még homogén közönség, mi pedig hálásak vagyunk az olyan jó szervezőknek, mint az orosháziak, akik meg tudják győzni a pedagógusokat: ilyen szép számban hozzák el őket Kaláka koncertre – hangsúlyozta. – Később aztán a fiatalok, ahogy a szülői értékrend ellen lázadnak, valóban eltávolodnak az ilyen zenétől, de én hiszem, hogy van, aki visszatalál, amikor felfedezi, ezek a sorok válaszokat adnak az ő kérdéseikre. Abban, hogy kevesen hallják meg ezt a zenét, jelentős szerepe van a médiának: ma már nem készítünk felvételeket televíziónak, nem jut el a közönséghez a muzsikánk. Benne vagyunk a médiában, események kapcsán hírt adnak rólunk, de a műsorunkat nem mutatják be.

A városi televízió rögzíthette a koncertet, amelyből részleteket láthatnak szombaton 20 órától a Kommentár Nélkül Extra című műsorban (ismétlés: jövő héten esténként 20 órától).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.