- hirdetés -

Nem lazított a bálamadzagon, ezért pusztult el a kutya. Az állatvédők vasárnap Szentetornyán és Gyökeresen razziáztak, megtalálták a kutya gazdáját is.

Az állatvédelmi törvényre hívta fel a figyelmet az Orosházi Állat-és Természetvédő Közhasznú Egyesület. Az apropó (ezúttal) Karesz esete. Az alig egyéves, kedves kutya onnan jött, ahonnan már sok hasonló állapotú és sorsú társa is, Szentetornyáról. Sajnos tipikus, bálamadzagos történet: pici korában madzagra kötötték, és ahogy nőtt, még véletlenül sem lazítottak rajta. Majd amikor már a húsába vágott a madzag, kötöttek rá még egyet. Karesz valahogy mégis elmenekült, az állatvédőkhöz került, de már késő volt. Az állatvédők feljelentést tettek.

Ugyan alapvetően emberségből gondoskodunk állatainkról, de van, akinek ez nem megy, nekik való az állatvédelmi törvény, ami előírja a megfelelő tartási módot. Pusztai Ilona kiemeli, többek közt az időjárás ellen megfelelő védelmet nyújtó helyet kell biztosítani az ebeknek.

Karcsi kutya elpusztult (SOKKOLÓ KÉP! CSAK ERŐS IDEGZETŰEK KATTINTSANAK!) Fotó: állatvédők

– Ez kutyaház, nem pedig vashordó! Aki nem tudja szabadon tartani a kutyáját, köteles legalább 4 m hosszúságú láncot biztosítani neki, illetve futóláncra tenni – emelte ki az állatvédő. – Kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek és szóljanak, ha valahol rossz tartási körülményeket tapasztalnak. Megtesszük a megfelelő intézkedéseket, végső esetben állatvédelmi bírság kiszabását kezdeményezzük. Azonban nem a büntetés a célunk, hanem az állatok óvása – hangsúlyozta Pusztai Ilona, aki azt is kiemelte, véleménye szerint nem pénzkérdés az állattartás módja, hanem csupán emberség dolga.

Meglett a „gazdi”

Kareszon már nem tudtak segíteni, de talán Karesz segíthet más kutyákon, hiszen épp az ő szomorú története kapcsán szerveztek az állatvédők ismét egy ellenőrző akciót. A rendőrök segítségével Szentetornyán és Gyökeresen néztek körül vasárnap. Horváth Sándor, az orosházi rendőrkapitányság alezredese kísérte el az állatvédő egyesület munkatársait, akik több mint 10 helyen vizsgálták meg, hogyan tartják a kutyákat. Egyrészt célzottan mentek, másrészt az utcákat járva, a kerítésen bepillantva álltak meg.

Az állattartási körülményeket vizsgálták (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Több helyen bukkantak nem megfelelő állattartásra, az esetek többségében az volt a gond, hogy túl rövid láncon tartják a kutyákat, illetve nem megfelelően látják el ebet. A gazdákat minden esetben tájékoztatták az állattartás szabályairól és felszólították őket, hogy rövid időn belül javítsanak a körülményeken, illetve szükség esetén hívjanak állatorvost. Ezt a napokban ellenőrizni is fogják.

A razzia eredményeként előkerült Karesz gazdája is. Az ügyben az állatvédők a rendőrséghez fordulnak.

Az állatvédelmi törvényt egyébként várhatóan hamarosan módosítják – a tervezet többek közt a kutyák jelölésére, tartására vonatkozóan tartalmaz javaslatokat, és engedélyezné az önkormányzatoknak az ebadó bevezetését. Az adó évente maximum 3500 forint lehet, és kivetése nem kötelező. Az orosházi állatvédők attól tartanak, hogy az adó bevezetésével tömegesen kerülhetnek utcára a kutyák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.