- hirdetés -

Harmincnyolcan tettek állampolgársági esküt csütörtökön a városházán. Nyolc vajdasági család mellett öt erdélyi is magyar állampolgár lett.

Megtelt a polgármesteri hivatal házasságkötő terme csütörtök délután. Csaknem negyvenen tették le esküjüket dr. Dancsó József polgármester előtt és váltak ezzel magyarként magyar állampolgárokká az egyszerűsített honosítási eljárás keretében. Az öt erdélyi mellett harminchárom adai (Vajdaság) lett magyar állampolgár. Az elsőként őket köszöntő polgármester beszédében kiemelte, a magyar nemzethez tartozik az az ötmillió magyar, aki a történelem kényszere miatt az újra rajzolt határokon túl ragadt.
– Összeköt minket a nyelv, a kultúra, a hagyományok, a szokások, őseink és egymás tisztelete. Fontosak nekünk a határon túl élők – hangsúlyozta.

Az adai Apró család írja alá a honosítási okiratot (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ada és Orosháza kapcsolata évekre nyúlik vissza, elsősorban a sport révén, hiszen az adai gyerekek az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesületben (OFKSE) és annak utánpótlás csapatában sportolnak. Rajki István, az OFKSE elnöke úgy véli, a sport összeköti a két település családjait. Az eskütétel pedig további kapocs a családok között.
– A határon túli magyarok számára ünnep, amikor megkapják a magyar állampolgárságot, mert hosszú évtizedekig reményük sem volt erre. És nekünk is ünnep, hogy tanúi lehettünk az ő örömüknek.

A nagyszabású eskütételt az OFKSE utánpótlásáért felelős Bella Csaba szervezte. Az OrosCafé-nak elmondta, hogy a most magyar állampolgárrá vált nyolc adai családból az első márciusban adta be igényét. Az adaiak sorra érkező honosítási kérelmét közel egy időben fogadták el, így egyszerre ünnepelhettek a családok. Az adai utánpótlással foglalkozó Gor Róbert sok tehetséges gyereket irányított már Orosházára. A város ezt most úgy hálálta meg, hogy illő helyszínt biztosított az eskütételre, amin ő és családja is hivatalosan magyarok lettek. Az eskütétel után valamennyi adai család nevében elmondta, megható pillanatokat éltek át, hiszen régóta vártak arra, hogy jogilag is magyarok lehessenek. Az külön öröm, hogy az esküt Orosházán tehették le, abban a városban ahová sok minden köti őket.

Szent István a borítón

Németh Béla kulturális tanácsnok hangsúlyozta, a két település kapcsolata a délszláv háborútól datálódik, amikor sok adai fiatal keresett Magyarországon menedéket és Orosházára is érkeztek. A sport aztán szorosra fűzte ezt a kapcsolatot, sok tehetséges adai gyerek érkezett Orosházára tanulni, sportolni.
– Ennek köszönhetően az orosházi kézicsapatban és az utánpótlásban is sok adai játszik. Említhetem Hodik Sándort a sokszoros szerb válogatottat, a világ egyik legjobb kapusát. Na, ő is védett Orosházán, amikor még Árpási Csaba volt a klub tulajdonosa és elnöke, öröm volt nézni – mondta.

Árpási Csabát Rajki István is kiemelte, nem véletlen, hiszen a kézicsapat történetében igen jelentős szerepet játszott, erről bővebben itt olvashatsz. Az OFKSE elnöke Bajusz Józsefet és Gor Róbertet nevezte még meg, mint azok a személyek, akiknek igen sokat köszönhet férfi kézicsapatunk.

Az adaiak mellett Erdélyből is érkezetek hozzánk, hogy ünnepélyesen esküt tegyenek. A brassói Tóth Levente Zoltán 13 éve él Magyarországon, ő volt közülük az egyik.
– Örülök, hogy most már jogilag is magyar lettem, nagyon régi álmom vált ezzel valóra. Ezzel a lehetőséggel egy kicsit enyhül a trianoni fájdalom – mondta Levente, akinek eskütételét édesanyja meghatódva nézte végig.

Orosháza idén már több alkalommal adhatott helyszínt az ünnepi eskütételhez. Nézd meg, kik lettek nálunk hivatalosan is magyarok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.