- hirdetés -

A savanyúságüzemben a vörösmartys diákok által is készített termékeket olasz és spanyol diákok kóstolhatják.

A Vörösmarty tagintézmény hat éve vesz részt a Comenius iskolai programban. Szeptembertől új pályázaton dolgozik, aminek részleteiről Szalók József pedagógus, projektvezető számolt be:
– A szeptemberben induló új Comenius pályázat címe United Tastes of Europe azaz Európa egyesített ízei, melyet olasz és spanyol iskolákkal közösen valósítunk meg. A program témája a hagyományos népi ételek felderítése és elkészítése, valamint az ezekhez kapcsolódó néphagyományok, népszokások megismerése. Az első feladatok közé tartozik, hogy a gyerekek felkutassák a befőzési, konzerválási szokásokat, nemcsak a családban, hanem nagyüzemi körülmények között is. Ennek egyik legalkalmasabb helyszíne volt a nagyéri savanyúságüzem, ahol a savanyítás minden lépését láthatták a diákok, illetve bekapcsolódhattak egyes munkafázisokba is.

Munka közben a savanyítóüzemben (Fotó: Betkó Tamás)

A különböző higiéniai szabályokat betartva paprikát és káposztát tisztíthattak, savanyúságot csomagolhattak, illetve egy nagyon fontos lépést, a címkézést is megfigyelhették. A látogatás alatt Lőrincz Imre cégtulajdonos elmondta, hogy az ország számos helyén csak az itt feldolgozott termékeket árulják. A családi vállalkozás 1994 óta működik. A gyerekek számára ez nemcsak szórakozás volt, hanem fontos tapasztalatgyűjtés, amit felhasználva bemutatják az egyes lépéseket, összehasonlítva azokkal, amiket otthon láttak szüleiktől, nagyszüleiktől. A kész termékeket a projektben szereplő olasz és spanyol iskolákba viszik el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.