- hirdetés -

A Jobbikos képviselők a város és az ország helyzetét elemezték – gyér érdeklődés mellett.

Lakossági fórumot tartott szeptember 16-án délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom Orosházi Szervezete. A Pacsirta utcai pártok házában összesen 8 érdeklődő előtt kezdte beszédét Jámbor Nándor országgyűlési képviselő aki úgy látja, ha megvalósul a kormány politikája, az orosházi önkormányzatot is védekező helyzetbe kényszeríti. Szerinte azért került ilyen rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe Orosháza, mert az MSZP kormányok alatt rossz volt a finanszírozás. De úgy vélte, hogy most az önkormányzatok kivéreztetése folyik, pedig már lassan 2 éve a Fidesz van hatalmon.
– A kampányban az volt a Fidesz jelszava, hogy “Velünk a kormány!”, de hamar kiderült hogy ez nem így van. A fideszes egyéni országgyűlési képviselők nem tájékoztatnak pontosan a kormány szándékairól, és kiszolgáltatják a várost az állam kénye kedvének. Elviszik többek között az iskolákat, a kórházat, a tűzoltóságot, leépítik az önkormányzati feladatköröket a járások létrejöttével. A sport, kultúra és némi kis területfejlesztés marad itt, ami nehéz helyzetbe hozza majd a várost – fogalmazott.

Úgy vélte, hogy ebben a helyzetben a jelenleg közel 10 milliárd forintos városi költségvetés rövid időn belül a felére csökkenhet, amit tovább nehezít majd a 10 millió svájci frankos városi kötvénykibocsátás törlesztésének elkezdése jövő októbertől.
– Ez így együtt már komoly terhet jelent majd, egyelőre nem látszik, miből fedezi a város a kiadásait. Ezért lett ennek a fórumnak a címe “Csődben Orosháza”. A magyarországi városok kényszerhelyzetben voltak, mert az MSZP által alulfinanszírozott önkormányzatokat működtetni kellett. Azért vették fel ők is a devizahiteleket, mert nem volt más választásuk. Viszont most nyögik a terheket. A pénzhiány miatt óriási veszteség éri az így is nehezen működő civil szférát a városban. Ebben a helyzetben külön furcsa volt számomra, hogy a városvezetők örültek annak, miszerint Orosháza minden feltételnek megfelel az önhibáján kívül hátrányos településeknek (önhiki) szóló pályázaton. Szerintem ez egyáltalán nem öröm – mondta Jámbor.

Jámbor Nándor beszél, Németh Norbert felszólalásra vár a fórumon (Fotó: Melega Krisztián)

A parlamenti képviselő kiemelte: a jelenleg önkormányzati kézben lévő intézmények államosításával az a probléma, hogy az elmúlt évtizedekben ezeket a város saját pénzből újította fel és fejlesztette. Feltette a kérdést, ha ezek átmennek az államhoz, ezt ki téríti meg Orosházának? A parlamenti munkát is értékelte Jámbor, ahol megfogalmazása szerint “minden Fidesz képviselő fülét-farkát behúzva engedelmeskedik a kormány akaratának”.
– Még ha tudják is, hogy szavazóik elégedetlenek akkor sem szólalnak fel, mert félnek attól, hogy a csökkentett parlamentben nem lesz helyük. Egyszerűen vicc, amit a Fidesz az országgyűlésben művel – mondta.

Kitért a devizahitelesek helyzetére is. Szerinte az összes mentőcsomag csak a bankok érdekeit szolgálja, örök életre adós sorba taszítják az embereket. Úgy látja, a devizahitelekben egyáltalán nincs deviza, ez a bankok nagy átverése csupán. Kiemelte, hogy nyugaton mindenhol létezik a magáncsőd intézménye, nálunk nincs, így minden reményüket elvesztik az emberek. Elmondta, szerinte mit tervez a Fidesz.
– Minden kormány célja, hogy huzamosabb ideig maradjon hatalomban és megvalósítsa elképzeléseit. A Fidesznek 2 millió embert kell viszonylagos jólétben tartani, mert ennyi választóval bőven megőrizhetik hatalmukat, a többi ember nem érdekli őket. Nem véletlenül mondják, hogy a Fidesz a gazdagok pártja. Ha itt rövid időn belül nem lesz radikális változás, nem marad ember, akivel ezt az országot a gazdasági növekedés útjára lehetne állítani. A 30-40 évesek kivándorolnak, pedig ők vannak tudásuk és erejük teljében. Nincs idő várni – zárta beszámolóját Jámbor Nándor.

„A hitel pedig egyenlő a kamattal”

Másodikként szólalt fel Németh Norbert önkormányzati képviselő, aki az aznapi testületi ülés költségvetési vitájáról mondta el észrevételeit. Kiemelte, hogy a Fidesz által elfogadott II. félévi költségvetés 1,5 milliárdos hiánnyal tervez.
– Az ülésen szinte minden harmadik szó a hitelről szólt. A hitel pedig egyenlő a kamattal, a kamat pedig egyenlő a hosszútávú eladósodással – mondta.

Úgy érvelt, hiába van Orosházán sok gyár, az mind multinacionális kézben van, hiszen annak idején elhitették az emberekkel, hogy a veszteségek miatt el kell adni azokat. Érdekesnek tartotta azonban, hogy a külföldiek 20 éve nyereséggel üzemeltetik mindet.
– Az igaz, hogy a multik álláshelyeket hoznak létre, de 70-80 ezer forintos fizetéseket adnak, ami csak arra elég, hogy a hiteleket fizessék az emberek, a hasznot pedig kiviszik a tőkések. Az ország minden gondjának az államadósság a forrása. Nekünk az a feladat jutott, hogy felkészítsük a lakosságot arra, miszerint ezt így nem lehet kifizetni. Ezért újra kell tárgyalni az államadósságot! Ha a hitelezőknek az a célja, hogy viszontlássák a pénzüket, akkor engedik a könnyebb fizetést. Ha nem, akkor világossá válik, hogy az ország felvásárlása a céljuk – mondta Németh Norbert.

A fórum végig – mondhatni – interaktív volt, hiszen a jelenlévők többször közbeszóltak és a szónokokat saját véleményük kifejtésével állították meg pár percre, így generálva újabb témákat és vitákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.