- hirdetés -

A megújuló energiák hasznosítása a célja annak a klaszternek, aminek Orosháza is tagja. Egy pályázat most közelebb vitte a célhoz a térséget.

Az Innoenergo-Tec Klaszter 2010 júniusában alakult 16 taggal. A klaszternek főként az energetikaipari és az ehhez kapcsolódó kis- és középvállalkozások a tagjai, akik között van technológia tulajdonos, alapanyagbeszállító, illetve egyéb, megújuló energiával foglalkozó cég is.
– A klaszter megalakulásakor legfőbb célként tűzte ki, hogy az energiaiparhoz közelálló tevékenységek fejlesztésére, további működtetésére fókuszál és ezáltal bővíti a munkahelyek számát. Már az elején kerestük a kapcsolatot az önkormányzatokkal, végül bekapcsolódott Orosháza és Tótkomlós városa – mondta Nyári Sándor klasztermenedzser.

A klaszter egyik tagja, az Olajgép-Tec Kft 2011 elején már nyert egy pályázatot mobil laboratórium fejlesztésére, amiről mi is beszámoltunk korábban. Ám itt nem álltak meg, folyamatosan pályáznak, és a napokban újabb jó hírt kaptak.
– A Dél-Alföldi Operatív Program induló klasztereknek írt ki pályázatot, amiben sikerült támogatást nyernünk. A pályázat több mint 25 millió forintról szólt, amiből 19,5 millió forintot nyert a klaszter, a pályázati önerőt a klaszter a tagok által befizetett tagdíjakból finanszírozza. Ezt a pénzt a klasztertagok közötti információáramlásra, a közös megjelenésre, a cégek képviseletére, a konferenciákon való részvételre fordítjuk. Ez a nyertes pályázat segít abban, hogy a klaszter működése zavartalan legyen. A képességek egymás mellé helyezésével így olyan erőt tudunk képviselni, amire egyenként nem lenne lehetőségünk, ezért a pályázatokon is nagyobb a siker esélye – zárta Nyári Sándor.

Még 2010 augusztusában döntött úgy az orosházi képviselő-testület többsége, hogy a város belép az Innoenergo-Tec Klaszterbe.
– A megújuló energiák hasznosítása kiemelten fontos a térségnek mind erőforrások, mind munkahelyteremtés szempontjából is. Örömmel értesültem arról, hogy nyert a pályázat, ami új lendületet ad a klaszternek – mondta dr. Dancsó József polgármester. Hozzátette, ha az elképzelések teljesülnek, rövid időn belül új munkahelyek jönnek létre, és jó esetben az ipari parkban egy nagyobb beruházás is megvalósulhat.
– A városnak ez a tagság éves szinten 125 ezer forintba kerül, ám ennél jóval nagyobb haszna lesz, ha valóban elindul a fejlődés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.